ehpaaward.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Winnaars van de 2023 Heat Pump Awards

Warmtepompen mogen dan wel stilaan hun plaats in het verwarmingslandschap veroveren, hun werkelijke mogelijkheden blijven nog al te vaak miskend. Om ambitieuze projecten in de kijker te zetten, riep EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector de Heat Pump Awards in het leven. Deze werden voor de dertiende keer uitgereikt op het Heat Pump Forum van de EHPA in Brussel.

imsolarsol2023beursconcept.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Geslaagde start voor Solar Solutions Kortrijk

De nieuwe vakbeurs Solar Solutions Kortrijk bracht 6048 professionals uit de duurzame energiesector in België en de omliggende regio’s samen in Kortrijk Xpo om kennis uit te wisselen en om innovaties en zakelijke kansen te verkennen.

e4639.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
InterSolution kwart groter

Al 12 edities lang is InterSolution de netwerk- en vakbeurs voor de solarbranche in de Benelux bij uitstek. Op 17 en 18 januari is het opnieuw verzamelen geblazen in Flanders Expo in Gent. Op 10.000 m2 beursoppervlakte, overzichtelijk geconcentreerd in één hal, zullen vooraanstaande leveranciers hun innovaties voorstellen op het vlak van zonnepanelen, zonnecellen, omvormers, batterijen, montagesystemen en gerelateerde producten. Toegang is voorbehouden voor professionals na gratis online registratie.

189589126xlnormalnone.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Europese ambities voor groene waterstof

De boodschap op de Renewable Hydrogen Summit, een initiatief van de Renewable Hydrogen Coalition, was duidelijk: de EU mikt op marktleiderschap in productietechnieken van groene waterstof. Groene waterstof speelt immers een cruciale rol in de decarbonisering van moeilijk elektrificeerbare sectoren, zoals scheepvaart, luchtvaart en bepaalde takken van de industrie. Bovendien verhoogt eigen productiecapaciteit de energie-onafhankelijkheid van Europa. De Europese Commissie heeft de duidelijke ambitie om deze technologie uit te bouwen en in Europa te houden, als strategisch belangrijke sector.

newhouse20210924033535utc.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 994 – november 2023
De knik in de groei

2023 leek het jaar van de definitieve doorbraak van de warmtepomp te worden. Dankzij de galopperende gasprijzen en diverse beleidsmaatregelen, zou de warmtepomp eindelijk de gasketel van de troon stoten. De aanvankelijke recordcijfers in de verkoop deden het beste verwachten, maar de realiteit draaide anders uit. Overal in Europa daalden de verkoopcijfers. In ons land lijkt de markt af te stevenen op een stagnatie, wat nog een goed resultaat is, vergeleken met de omgevende landen. De stemming op het zestiende symposium van het Warmtepompplatform was dus voorzichtig optimistisch.

descomons1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
Install Magazine 994 – november 2023
Desco vernieuwt filiaal in Bergen

Begin oktober nodigde groothandel Desco klanten en partners uit voor de feestelijke heropening van het gerenoveerde filiaal in Bergen. Dit werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuwe inrichting, toonzaal en gevel. Het doel was om de Desco-sfeer te introduceren en zo de positie van de groothandel in Henegouwen verder uit te bouwen.

climapacpodcast2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Sanitair warm water met een warmtepomp

Dat warmtepompen een zuinige en milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn, is ondertussen bekend. Maar hoe zit het met warmwatercomfort? Dikwijls wordt dat aangehaald als het zwakke punt van een warmtepompinstallatie. Is dat werkelijk zo, of gaat het om een mythe? FCO Media bracht enkele experts rond de tafel voor een gesprek: Yves Vervacke, Frederik Lecointre en Geert Gallet van leverancier Climapac, Tom Debrabandere van installatiebedrijf Quartier en Steven Beirinckx van studiebureau BM Engineering.

innovagebouw.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Innoverende warmtepomptoepassingen voor bestaande woningen

Elk jaar organiseert EHPA, de Europese vereniging van de warmtepompsector, de Heat Pump Award, een wedstrijd voor innoverende toepassingen van warmtepompen. De projecten zijn ingedeeld in verschillende categorieën: gebouwen, industrie, steden en voorbeeldprojecten. We wat dieper in op drie interessante inzendingen voor 2023 die zich specifiek richten op bestaande woningen. Dit is immers een van de grootste uitdagingen voor de energietransitie in gebouwen.

panasonichercull2.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzame kmo-units met Panasonic

De markt van kleine kmo-units is booming, en dan heel specifiek entiteiten van 100 tot 300 m2. Van startende tot groeiende bedrijven, voor elk type onderneming vallen er voordelen te halen. Tenminste als die unit voldoet aan enkele basisvoorwaarden, zoals een goede bereikbaarheid, kostenefficiëntie, comfort, duurzaamheid en met een toekomstgericht potentieel (aanpasbaar). Hercull heeft zich toegelegd op de ontwikkeling van (semi)-industriële units en logistiek op een maatschappelijk verantwoorde manier. We bezochten bedrijvenpark Kratos in Marke, een project van Hercull waar ze ook zelf hun kantoor hebben. Panasonic warmtepompen zorgen voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat.

netzeroconceptandcarbonneutralnaturalenviro20230817103233utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Vooruitgang in elektrocalorische warmtepompen

In het kader van het ElKaWe-project doen diverse instituten binnen de Duitse kennisinstelling Fraunhofer onderzoek naar elektrocalorische warmtepompen als alternatief voor de gangbare compressorcyclus. Elektrocalorische warmtepompen hebben twee belangrijke voordelen ten opzichte van compressoraangedreven varianten: ze kunnen veel hogere rendementen halen, en ze hebben geen koelmiddelen nodig. Het onderzoeksinstituut heeft een belangrijke stap gezet naar een praktische toepassing van het elektrocalorisch principe, namelijk de ontwikkeling van een zeer performante sturingselektronica.

dg20230530vaillantvorsselmans17.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 994 – november 2023
Duurzaamheid voor Evergreen-gebouw

Iedereen in Wuustwezel kent het. Het nieuwe Evergreen-gebouw van Vorsselmans, een toonaangevende Kempense specialist in aluminium, gevelconstructies en zonnepanelen, bepaalt met zijn 12 meter hoogte niet alleen het landelijke zicht, maar is ook een schoolvoorbeeld van duurzaam bouwen, werken en innoveren. Twee Vaillant flexoTHERM VWF 197/4 bodem-water warmtepompen in cascade zorgen voor verwarming en koeling van het groene kantoorgebouw.

207663917xlnormalnone.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 994 – november 2023
Gassector voorzichtig optimistisch voor volgende winter

Na de Russische inval in Oekraïne heerste er een kortstondige paniek op de Europese gasmarkt. De eerste zorg was om de gasbevoorrading voor de winter te verzekeren. De EU nam actie om de behoefte aan gas te reduceren en naar alternatieve leveranciers te zoeken. Dit bleek succesvol en, mede dankzij een zachte winter, is Europa zonder kleerscheuren door het stookseizoen gekomen. Ondertussen staat er weer een winter voor de deur. De vraag rijst of we er beter voor staan dan vorig jaar. Op een webinar trachtte Eurogas, de vereniging van de Europese gassector, een antwoord te geven.