84694418xlnormalnone.jpg

FEDERATIES  
Install Magazine 997 – april 2024
Dimensioneren van HVAC-systemen

Een efficiënte HVAC-installatie begint bij een goed ontwerp. Dat lijkt evident, maar in de praktijk wordt er wel eens tegen gezondigd. Reden genoeg voor Atic, de vereniging van HVAC-technici om een studiedag aan ontwerp en dimensionering van HVAC-installaties te wijden. Diverse experts belichtten alle aspecten van de kwestie: verwarming, koeling, ventilatie, sanitair warm water, warmtepompen, afgiftesystemen en geothermische boringen. We lichten er enkele punten uit.

demonstrationofplacefromtheheightwithdrone20231127052734utc.jpg

WETGEVING  
Install Magazine 997 – april 2024
Vergroening Vlaamse nieuwbouw zet zich verder

Veka, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap heeft de jaarlijkse update van de EBP-cijfers op zijn Energiekaart doorgevoerd. Deze update slaat in grote mate op aangiften van het aanvraagjaar 2020. Voor dat jaar zijn de meeste aangiften nu ingediend. Er zijn ook cijfers beschikbaar voor aanvraagjaar 2021, maar hier blijft het aantal aangiften beperkt, zeker voor appartementen. Deze gegevens moet men dus met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Enkele trends tekenen zich toch af.

mce242238.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 997 – april 2024
MCE knoopt weer aan met succes

Na een overgangseditie in 2022 vond Mostra Convegno Expocomfort (MCE) in Milaan weer traditiegetrouw plaats in het voorjaar. Dit was meteen ook de eerste editie die niet meer in de schaduw van corona stond: in 2020 was de beurs wegens de pandemie afgelast en de editie 2022 moest naar de zomer verplaatst worden, wat duidelijk een negatieve invloed had op de opkomst. Voor 2024 toonde de organisatie zich tevreden: MCE was eens te meer de HVAC-beurs bij uitstek op internationale schaal.

im997aprtechwprisewpbalanceren.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Balancering van het elektriciteitsnet door warmtepompen

De elektrificatie stelt het bestaande elektriciteitsnet voor uitdagingen. Enerzijds komen er verbruikers bij, met name door woningverwarming en vervoer, terwijl er anderzijds meer wisselende productie wordt aangesloten, zoals zon en wind. Alleen inzetten op een verzwaring van het net wordt bijzonder duur en omslachtig. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden tot flexibiliteit die er al zijn, kan men de investeringen beperken. Dikwijls denkt men daarbij aan warmtepompen om pieken in het stroomaanbod op te vangen.

facqambravasamsung4_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Samenwerking tussen Facq en Ambrava

Vanaf dit voorjaar zal het nieuwe gamma monoblock lucht-water warmtepompen van Ambrava-Samsung beschikbaar zijn in de Facq verkooppunten. Dat is het resultaat van een strategisch akkoord tussen beide partijen voor dit gamma voor de residentiële markt. Hiermee speelt de groothandel in op de huidige marktontwikkeling en wordt het aanbod van duurzame producten voor hernieuwbare energie versterkt, onder meer via het ‘Groene Huis’. Om wat meer te weten over deze samenwerking, hebben we gesproken met Peter Borgers, Business Unit Manager Heating bij Ambravan en Inna Chebotareva, Category Manager HVAC bij Facq.

criticaldownarrowiconisolated20231127050116utc.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Industrie bezorgd om dalende cijfers warmtepompverkoop

De Europese warmtepompmarkt was tot voor kort consistent stijgend. Het ene jaar ging het wat sneller dan het andere, maar de algemene trend bleef constant. In 2022 zorgde de energiecrisis zelfs voor een nooit geziene boom. Vorig jaar kwam daar verandering in. Voor het eerst in 10 jaar werd een daling opgetekend. Dat is bijzonder zorgwekkend, gezien de Europese klimaatdoelstellingen net van een versnelling uitgingen. Sectorfederatie EHPA lichtte de cijfers toe.

installercustomer1sbmcopy.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 997 – april 2024
Nieuw Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ van Daikin

Op 1 april 2024 riep Daikin het Europees kwaliteitslabel ‘Stand By Me – Certified Partner’ (SBM CP) in het leven. Het is bedoeld voor installateurs die Daikin Altherma’s op een kwalitatieve manier installeren en de eindklanten onderhoudsdiensten aanbieden, inclusief Daikin verlengde productgarantie via het ‘Comfort Plus’ pakket.

221979492xlnormalnone.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 997 – april 2024
Een nieuwe berekeningsmethode voor sanitair warm water

Eind 2023 rondde Buildwise het Coock-project SWW 2.0 af, dat inging op de dimensionering van SWW-installaties in collectieve woongebouwen. De resultaten werden eind februari voorgesteld op een studiedag. De onderzoekers kwamen tot een ontwerpmethode met een bijbehorende webtool om installaties te dimensioneren. Tegelijk werd ook een bibliotheek met hydraulische schema’s opgesteld.

sfakalmthoutbox.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 997 – april 2024
Garantie op een goed werkende opvoerinstallatie

SFA heeft een breed gamma van opvoerinstallaties voor afvalwater. Goede producten op de markt zetten, is echter niet het hele verhaal. Om efficiënt te werken, moet een installatie goed ontworpen en uitgevoerd zijn, zeker als het om een gevoelige toepassing als afvalwater gaat. Daarom heeft SFA de dienstverlening voor de vakman in België versterkt. De firma verzekert nu technische ondersteuning, inclusief hulp ter plaatse bij de opstart.

durlemvipfas1.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 997 – april 2024
Nieuw gamma waterverzachters en oplossingen tegen PFAS in drinkwater

De Belgische fabrikant Durlem is gevestigd in Hermalle-sous-Argenteau in de provincie Luik. Het bedrijf bouwt zijn marktpositie uit op basis van een sterke lokale verankering, dankzij een performante technische dienst en plaatselijke partners. In 2023 bracht de Waalse firma een nieuw gamma Premium waterverzachters (Vi Mini en Maxi) uit. Als antwoord op de PFAS-problematiek zijn er ook een 3-in-1 waterverzachter (Home Water Connect Unit) en de Aqua Pura drinkwatersystemen. Laurent Vervier, algemeen directeur van Durlem gaf ons wat meer toelichting..

groupofbusinesscolleagueworkingtogetherinth20231128044905utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 997 – april 2024
Cafca Software – Alles-in-één oplossing voor de installateur

Cafca Software is een vertrouwde naam in de installatiewereld. Het is ondertussen alweer meer dan 25 jaar geleden dat Jean-Pierre Cuypers zijn software ontwikkelaars een duidelijke focus gaf: het leven van de installateur eenvoudiger maken. En de resultaten liegen er niet om. Verschillende klantverhalen bewijzen dat een installatiebedrijf dat gebruik maakt van Cafca Software minstens 30% tijdsbesparing boekt in zijn bedrijfsbeheer in vergelijking tot de periode dat alles manueel gebeurde. Sterker nog, Cafca Software belooft dat het leven van de gebruikers in de toekomst nog beter zal worden!

abigcityislikeablankcanvas20231127050729utc.jpg

DIGITALISATIE  
Install Magazine 997 – april 2024
Technische installaties in BIM integreren

Digitalisering zal een grotere rol spelen in de bouwsector, zoveel is zeker. Toepassingen als BIM zullen een revolutie betekenen in hoe gebouwen ontworpen en uitgevoerd worden. De installatiesector mag die trein niet missen, en daarom lanceerde Techlink TechBiM, een systeem om technische installaties in BIM te integreren. Dat is niet alleen van belang in de bouwfase, maar minstens evenzeer tijdens het latere gebruik, of bij eventuele renovatie. Wat dat concreet kan betekenen werd voorgesteld op een event, de TechBiM summit.