stgbeursfoto1.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Geslaagd eerste evenement voor groothandel STG

Dit voorjaar werden de groothandels Sax, Schrauwen en Lambrechts samengebracht onder één organisatie: STG, wat staat voor Sanitair Technische Groothandel. Om deze reorganisatie in de verf te zetten, nodigde de groothandel klanten, medewerkers en leveranciers uit op een feestelijke huisbeurs in de Nekkerhal in Mechelen. De talrijke opkomst en de tevreden gezichten toonden duidelijk dat dit initiatief een schot in de roos was.

gallerydaysfacq2.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Nieuwigheden op Gallery Days

Met de coronacrisis werden een aantal productvoorstellingen noodgedwongen uitgesteld of vervangen door digitale versies. Nu er weer fysieke events mogelijk zijn, speelde communicatiebureau Two cents speelde daarop in door een originele productvoorstelling voor een aantal representatieve bedrijven uit de bouw- en woonsector te organiseren. Het geheel was opgevat als een vernissage, waarbij de bedrijven telkens een sterproduct in de schijnwerpers plaatsten. Er waren bijdragen van BMI Belgium, Daikin, Facq, Kreon, Sto, SMEG, Thomas & Piron en Wienerberger Voor onze sectoren waren vooral twee deelnemers van belang:

wpp21panel.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Technische mogelijkheden, financiële obstakels

Na een digitale versie vorig jaar, werd het veertiende symposium van het Warmtepompplatform (WPP) weer fysiek gehouden, meer bepaald in de Van Marcke hoofdvestiging bij Kortrijk. Het WPP is een energieplatform onder ODE, dat alle geledingen van de warmtepompsector in Vlaanderen groepeert. Naast technische aspecten, kwamen vooral economische aspecten aan bod. Op technisch en industrieel vlak zijn de meeste obstakels voor de warmtepomp weggewerkt. Het motto voor dit symposium was dan niet toevallig ‘Wat kan de warmtepomp niet?’. Alleen de stroomtarieven gooien roet in het eten. De centrale vraag was dan ook: hoe kan de warmtepomp inspelen op de komende elektriciteitstarieven?


GMI rectangle maart 2021
hpa21irene.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 980 – november 2021
European Heat Pump Awards

Ter gelegenheid van het European Heat Pump Forum, reikt EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, traditioneel zijn awards uit. Dit jaar was het de elfde keer dat dit gebeurde. De uitreiking gebeurde voor de gelegenheid in een hybride ceremonie, waarbij een aantal deelnemers virtueel aanwezig waren.

heatpumpforumpanel.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Warmtepompen als speerpunt van de energietransitie

Hoewel warmtepompen de laatste jaren een steile opgang gekend hebben, blijft de sector toch nog wat op zijn honger. Een groot deel van het potentieel wordt niet gerealiseerd, terwijl we net alle zeilen moeten bijzetten om de energietransitie tot een goed eind te brengen. Aan de techniek ligt het niet. Warmtepompen zijn ondertussen goed bekend en breed inzetbaar. Het komt er vooral op aan om de juiste randvoorwaarden te creëren, met in de eerste plaats een eerlijke prijsverhouding tussen groene energie en fossiele brandstoffen. Een CO2-taks kan hier uitkomst bieden.

schellvisie2.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 980 – november 2021
“De toekomst wordt contactloos”

Sinds juli 2020 is Andrea Bußmann de nieuwe algemeen directeur verkoop, marketing en productmanagement bij Schell. Zij is in deze functie gestart in een bijzonder uitdagende periode. Inmiddels is zij ruim een jaar in functie en dat was voor ons een reden om een kort gesprek met haar aan te gaan over wat we de komende jaren van Schell mogen verwachten.

vbdebackerartis2.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 980 – november 2021
Europese kwaliteit als troef

Aan het hoofd van het Belux-filiaal van sanitairfabrikant Villeroy & Boch is er een personeelswiiziging doorgevoerd. Valentin Ziraldo, jarenlang het gezicht van de firma, werd bevorderd tot commercieel directeur West Europa. In zijn plaats voor Belux komt Marc De Backer, die al heel wat ervaring in de branche heeft bij verschillende vooraanstaande sanitairfirma’s waarvan de laatste zes jaar bij Villeroy & Boch. Die wijziging was een goede gelegenheid om een stand van zaken te maken bij de sanitairfabrikant, die bijzonder trots is op zijn Europese traditie.

stiebelzolder2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 980 – november 2021
Stiebel Eltron Innovation Tour

Bij Stiebel Eltron heeft men niet stilgezeten. De fabrikant bereidt zich voor op de energietransitie en brengt een hele resem nieuwigheden uit. De professionals konden ermee kennismaken op de Innovation Tour, een roadshow in een speciaal gebouwde rijdende toonzaal. Een impressie.

therconuzgent2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 980 – november 2021
VRF-systeem voor UZ Gent

Het Universitair Ziekenhuis Gent bereidt zich voor op de toekomst. Het nieuwbouwproject start in 2024 en als in 2029 het UZ Gent 70 jaar bestaat, zullen de eerste patiënten in het nieuwe ziekenhuis terecht kunnen. Maar dit betekent geenszins dat er vandaag niet volop wordt ingezet op het creëren van ideale omstandigheden voor patiënten en personeel. Zo werd er dit jaar een performant aircosysteem van General geplaatst in de gebouwen K1 en K2.

dole979okttechverbiogaswarmtenet2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 980 – november 2021
Biogas en warmtenetten

Een van de sessies van het Vlaams Vergistigingsforum, dat om de gekende redenen online plaatsvond, was gewijd aan warmtenetten. Als biogas een rol te spelen heeft in de energietransitie, dan moet de installatie ingebed zijn in een breder energienetwerk op wijkniveau. De productie en verdeling van groene warmte is dan een mogelijkheid. Aan de hand van enkele praktijkgevallen werd nagegaan wat het potentieel hiervan was. Het Vlaams Vergistingsforum is een organisatie van Biogas-E, de belangenvereniging van sector van anaerobe vergisting.

boschtteasycontrol.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 980 – november 2021
Klaar voor de uitdagingen van morgen

We hebben ons amper door de coronacrisis heen geslagen, en daar is de energietransitie al. Wie nu actief is in de verwarmingssector heeft zijn handen meer dan vol. De Onderneming sprak met Geert Van Hoeymissen, de kersverse sales manager van Bosch Thermotechnology over hoe het bedrijf inspeelt op al die uitdagingen.

153997742l_2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 980 – november 2021
Ontwerpregels voor luchtreiniging in gasfase als alternatief voor ventilatie

Wereldwijd groeit zowel het aantal publicaties over luchtreinigers als de verkoop van dergelijke toestellen zelf. Dat doet op zijn beurt de vraag rijzen welk effect luchtreinigers hebben op binnenluchtkwaliteit, comfort, welzijn en gezondheid. Het is belangrijk om te weten in hoeverre luchtreiniging een alternatief kan zijn voor ventilatie om een goede luchtkwaliteit te verzekeren. Meer bepaald, in welke mate beantwoordt luchtreiniging aan de ventilatievereisten volgens de diverse normen? Internationale normen voor ventilatie (binnenluchtkwaliteit) zoals EN 16798-1, ISO 17772-1 en ASHRAE 62.1 zijn vaak gebaseerd op de luchtkwaliteit zoals die wordt ervaren (Perceived Air Quality PAQ). Deze criteria zijn soms uitgedrukt als niveaus van CO2, als kenwaarde voor de belasting door personen.