ish21voorstellingfoto2.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
ISH gaat digitaal

Omwille van de maatregelen tegen het coronavirus is het niet haalbaar om de ISH-beurs in Frankfurt als een fysiek evenement te laten doorgaan. De organisatie heeft besloten om volop de kaart van de digitalisering te trekken, en een virtuele beurs aan te bieden. De kernactiviteit van ISH is immers om leveranciers in contact te brengen met gebruikers. Dat hoeft echter niet per se fysiek te gebeuren. Daarom wil ISH Frankfurt zijn rol als platform voor de sector blijven vervullen, zij het op een andere manier. De sector kan immers helpen om een antwoord te bieden op enkele van de grote uitdagingen van deze tijd.

bb21sfeer.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Batibouw wordt virtueel

Met de coronamaatregelen werd het al snel duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn om Batibouw in zijn vertrouwde vorm te organiseren. Daarom gooide de organisatie het over een andere boeg: van 27 tot 7 maart, dus op de oorspronkelijk voorziene data, zal de beurs als een online evenement plaatsvinden. De bijbehorende vakbeurzen, zoals Installpro, zijn verplaatst naar juni, wanneer ze naar verwachting fysiek zullen kunnen doorgaan.

wpp20figuur41.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Warmtepompen als onderdeel van de relance

Zoals vele evenementen is ook het symposium van het warmtepompplatform digitaal verlopen. Het motto dit jaar was ‘het momentum voor de warmtepomp’. We bevinden ons inderdaad op een belangrijk moment. De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen vooropgesteld. Tegelijk biedt de relance na de coronacrisis de gelegenheid om te breken met traditionele systemen. De warmtepomp kan daarvan gebruik maken om een plaats op het podium te verwerven.

ehpahpcy20fotokesko.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
EHPA bekroont veelbelovende projecten

Wat een feestelijke tiende editie moest worden van de Heat Pump City of the Year Award, werd zoals zo vele evenementen omgevormd tot een online gebeurtenis. Met de Heat Pump City of the Year (kortweg HPCY) bekroont EHPA, de Europese vereniging voor de warmtepompsector, het meest beloftevolle urbanisatieproject met warmtepompen. Door het groeiende belang van warmtepomptechniek besloot de organisatie om prijzen toe te kennen in bijkomende categorieën. Naast de eigenlijke HPCY, kende EHPA dus ook bekroningen uit in de categorieën DecarBuilding, DecarbIndustry en NextGenerationHeatpump

grohebrennwaldfoto4.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 974 – februari 2021
De commerciële visie van Grohe

Om relevant te blijven in een snel veranderende wereld moet een organisatie flexibel blijven. Voor een wereldspeler zoals sanitairspecialist Grohe, geldt dat des te meer. Jonas Brennwald, CEO Lixil Water Technology EMENA lichtte voor ons de commerciële aanpak voor de komende jaren toe.

buderusmolfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Duurzaam verwarmen en koelen in hedendaags wooncomplex

In Mol-Gompel, net buiten het centrum van de gemeente, werd een hedendaags wooncomplex met 9 appartementen gerealiseerd, naar een ontwerp van Alfa Architectuur uit Oud-Turnhout. Voor het verwarmen en koelen opteerde de bouwheer voor split lucht-water warmtepompen Logatherm van Buderus. Installateur van dienst was de firma BE Sanitair uit Herentals.


GMI rectangle maart 2021
ehpagtwarmtenetslides53.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Van een gasnet naar een warmtenet?

Aansluitend op de prijsuitreiking van de Heat Pump City of the Year, organiseerde EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, ook enkele webinars over toekomstgerichte warmtepomptoepassingen. Een daarvan werd gehouden in het kader van GeoAtlantic, een interregionaal Europees project om na te gaan hoe geothermische warmtepompen kunnen bijdragen tot een koolstofneutrale verwarming in de landen aan de Atlantische kust, in de eerste plaats het Iberisch schiereiland en Frankrijk.

garemaritimefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Renovatie van een historisch gebouw

De grootste uitdaging voor de energietransitie in gebouwen is om de energieprestatie van bestaande gebouwen te verbeteren. Dat is niet alleen een technisch kwestie, het is ook een architecturale. De uitstraling van de oorspronkelijke architectuur moet immers bewaard blijven. Dat zoiets in de praktijk mogelijk is, bewijst de renovatie van de Gare Maritime in Brussel. Dit voormalige goederenstation werd omgebouwd tot een multifunctioneel complex voor kantoren en horeca. Bovendien is het een koolstofneutraal gebouw, terwijl het historische silhouet behouden bleef. Studiebureau Boydens stond in voor het technisch ontwerp.

schermafbeelding20210215om132241.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Innovaties in warmtepomptechniek

De techniek van warmtepompen staat niet stil. EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, bracht enkele veelbelovende ontwikkelingen onder de aandacht. Zo bieden de fabrikanten een antwoord op de uitdagingen van de energietransitie.

tnoindustriewp12.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Warmtepompen voor industriële toepassingen

Als we willen overschakelen naar een koolstofneutrale economie, moeten we meer circulair gaan denken: afval moet tot grondstof worden. Op het vlak van industriële warmte zijn er heel wat kansen. Bij industriële processen komt er namelijk veel warmte vrij, die nu grotendeels verloren gaat. Door die warmte op te vangen en door middel van een warmtepomp weer op het uitgangsniveau te brengen, kan men de thermische cyclus sluiten. Afvalwarmte wordt dan weer tot proceswarmte, met een minimum aan energietoevoer. In een webinar van de Nederlandse TNO gaven diverse experts hun blik op de kwestie. Het webinar kwam er naar aanleiding van een witboek van TNO over de kwestie: Strengthening Industrial Heat Pump Innovation. Decarbonising Industrial Heat.

fernoxgofoto4.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van de juiste waterkwaliteit voor CV-installaties

Niet enkel huishoudelijke CV-installaties, maar ook grotere installaties in bv. scholen zijn gebaat met een adequate waterbehandeling. Twee Fernox-praktijkcases uit de GO! Scholengroep Gent tonen het belang van de juiste additieven voor het CV-water aan. Volledig in de lijn van de op til zijnde Technische Voorlichting (TV) van het WTCB met ‘Aanbevelingen ter beperking van afzettingen en corrosie in gesloten CV-installaties’.

heatworldstinkwantsfoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Performante BMSB-behandeling met hittebestrijding van Heatworld Rentals

Terminal Roulier in de haven van Le Havre (Normandië). Aan de kade ligt Höegh Target, een Vehicles Carrier schip van Höegh Autoliners onder Noorse vlag. Via verschillende tussenstops is het schip onderweg naar Australië. In Le Havre worden onder meer personenauto’s, old timers, landbouwvoertuigen en multi-inzetbare wagens aan boord genomen. Dit is sneller gezegd dan gedaan, want met Australië, Nieuw-Zeeland of Nieuw-Caledonië als eindbestemming voor dit rollend materieel moeten er verschillende maatregelen en formaliteiten worden ingevuld. De meest opvallende, tijdrovende en kostelijke verplichting is de BMSB-behandeling.