timmermanscrop.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 977 – mei 2021
Gas: Fit For 55?

Eurogas vertegenwoordigt de Europese sector voor distributie en verkoop van gas, en groepeert 51 bedrijven en instellingen uit 24 landen. De leden vervullen een sleutelrol in de decarbonisatie van de Europese economie. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de -virtuele- jaarvergadering van 2021 gewijd was aan de Europese klimaatdoelstellingen, met als motto: Gas: Fit for 55?

vcbgasloosboydens35.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 977 – mei 2021
Van gas af

We moeten af van fossiele brandstoffen in gebouwen, zoveel staat vast. Voor nieuwbouw komt dit in de praktijk neer op bouwen zonder aardgas, veruit de meest toegepaste fossiele brandstof. De Vlaamse regering heeft een eerste stap in deze richting gezet, door aardgas niet meer toe te laten voor hoofdverwarming in grote woningprojecten. Hoe zo een gasloze toekomst eruit kan zien, werd toegelicht op een webinar van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Marijke De Meulenaer (VEKA) gaf het standpunt van het beleid, Jan Caerels (Techlink) ging in op de technische kwesties en Wim Boydens van het gelijknamige studiebureau gaf voorbeelden van wat er in de praktijk mogelijk is.

aq2019.jpg

BEURS  
De Onderneming 977 – mei 2021
Aquarama Trade Fair, opnieuw volgens origineel recept

Een goed recept hoef je niet te veranderen. Vanuit die overtuiging wordt de Aquarama Trade Fair al sinds 2005 in de Brabanthal in Leuven georganiseerd. Met één uitzondering weliswaar, want voor de vijftiende editie zag de organisatie zich vorig jaar genoodzaakt een virtueel alternatief aan te bieden. “Een eenmalige toegeving”, postuleert Katja Wijffels van FCO Media. “Dit jaar zal er opnieuw een fysieke beurs plaatsvinden.” Afspraak op 30 september in de Brabanthal dus?


RBM rectangle september 2021
17022948537989784801517238003268276874449971n.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Mostra Convegno Expocomfort Live+Digital 2021

Op 8 en 9 april 2021 Live en van 10 tot 16 april 2021 een vervolg op het digitale platform ging de eerste editie van Mostra Convegno Expocomfort Live+Digital ‘The New Experience’ door. Hiermee ontwierp de organisatie een alternatief voor het wegvallen van MCE 2020, wereldwijd een van de toonaangevende vakbeurzen voor residentiële, commerciële en industriële verwarming, koeling, airconditioning, ventilatie en sanitair. Het was voor alle partijen wat zoeken en aftasten, maar uiteindelijk een geslaagde opzet die voor de nodige animo zorgde. Maar tegelijk is de goesting naar de echte vakbeurs in 2022 alleen maar groter geworden.

brandbarekoelmiddelen.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Programma Cool & Comfort Conferences gekend.

Het programma van de Cool & Comfort Conferences van 13 en 14 oktober in ’ t Bauhuis in Sint – Niklaas is gekend.

vanmarckesolcentersofferteteam.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 977 – mei 2021
Teams ‘Offerte’ en ‘Delivery’ geoliede tandem binnen Van Marcke

Binnen de Solutions Centers van Van Marcke opereren de teams Offerte en Delivery als een geoliede tandem. Om de professionele installateurs en hun eindklanten nog beter te bedienen werd binnen het Delivery Team een Unit Project-Team opgericht, dat enkel projecten, gelinkt aan een bepaalde showroom, opvolgt.


CC Conference rectangle sept2021
viessmannish21foto3.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 977 – mei 2021
Viessmann kijkt met vertrouwen naar toekomst

Op de virtuele persconferentie van Viessmann ter gelegenheid van de al even virtuele beurs ISH Frankfurt, stonden uiteraard de gevolgen van de coronacrisis centraal. De verwarmingsfabrikant heeft zich goed door de crisis geslagen en is er zelfs sterker uit gekomen. Volgens CEO Max Viessmann is dat in belangrijke mate te danken aan de specifieke aanpak van een familiebedrijf. De firma zet nu volop in op toekomstgerichte oplossingen om de volgende uitdaging aan te kunnen: de klimaatverandering.

heat4coolinfografiek.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Concepten voor energiezuinige renovatie

Om de energietransitie te doen slagen, moet de uitstoot van het gebouwenbestand sterk naar omlaag. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan: heel wat gebouwen zijn weinig energie-efficiënt, en de renovatiegraad bedraagt ongeveer 1%. Er is dus dringend nood aan aangepaste concepten voor een efficiënte renovatie. In het Heat4Cool project, in het kader van het Europese Horizon 2020 programma, werd gezocht naar technische concepten en software-instrumenten om bestaande gebouwen meer koolstofneutraal te maken. Het ging van start in 2016 en liep af in april 2021.

buderuswp21monobloc.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Warmtepompen als technologie van de toekomst

Met drie nieuwe stille warmtepompen trekt Bosch Thermotechnology volop de kaart van de hernieuwbare energie. “Met meer dan 50 jaar expertise, zeer installatie- en onderhoudsvriendelijke warmtepompen, bewezen energie-efficiëntie, en een doordacht ‘Heat pump development plan’ trekt Buderus steeds meer installateurs over de streep”, aldus Joost Berckx, Product Manager all brands bij Bosch Thermotechnology.


GMI rectangle maart 2021
vaillantbrunehautfoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Fluisterstille warmtepompen voor residentieel project

In een project van 12 eengezinswoningen in Guignies, een deelgemeente van Brunehaut bij Doornik, werden individuele lucht-water warmtepompen van Vaillant geplaatst. Behalve de prestaties en het gemak van installatie gaf vooral de stille werking de doorslag. Hoewel de buitenunit vlakbij de woning geplaatst werd, is het toestel zo goed als onhoorbaar.

nathanbritishschool1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Warmtepompen voor studentenverblijf

Bij de British School in Tervuren zijn er ook stages voor internationale studenten. Om die studenten een onderdak te bieden heeft de school een oude villa aan de overkant van de Leuvense Steenweg aangekocht, en die omgevormd tot een studentenverblijf. Daar hoort ook een zuinige en performante verwarming bij. Die werd gevonden bij Nathan, die Alpha Innotec geothermische warmtepompen leverde. De grootste uitdaging was om alles in de bestaande structuur te laten passen, en toch voldoende comfort te garanderen.

thercon5.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 977 – mei 2021
Geothermische verwarming in Barl’lo

In het centrum van Bornem – volledig omgeven door een groene parkomgeving – verrijst het duurzame woonproject Barl’lo: drie kleinschalige appartementsgebouwen onder de noemer ‘Duurzaam wonen in een landschapspark’. Maar ook duurzaam door de verstandige keuze voor collectieve geothermische warmtepompen van Clivet, geleverd door Thercon en geplaatst door HVAC-installatiebedrijf Theo Boons.