banner.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 976 – april 2021
De aantrekkelijkheid van de sector vergroten

De bouw heeft handen nodig, zowel arbeiders als bedienden, zowel jongeren als niet meer zo jonge werknemers. Dat was de kernboodschap van de Confederatie Bouw op het traditionele Bouwforum, waar even traditioneel de balans van de sector gemaakt werd. Minder traditioneel was dat het nu om een online evenement ging, wegens corona, en niet meer bij de opening van Batibouw plaatsvond.

54890361xl.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 976 – april 2021
Vlaamse beperking op gasaansluiting biedt kansen voor hernieuwbare energie

De energietransitie betekent dat we af moeten van fossiele brandstoffen. In deze optiek heeft het dan ook weinig zin om nieuwbouwprojecten systematisch aan te sluiten op het aardgasnet. Vanaf dit jaar moet nieuwbouw trouwens bijna-energieneutraal zijn. De Vlaamse regering heeft dan ook beslist dat er voor grote woonprojecten met een bouwaanvraag vanaf 2021 geen aansluiting op het gasnet meer voorzien wordt. Concreet zijn dat projecten met meer dan 25 wooneenheden. Vanaf volgend jaar ligt de bovengrens op 15 wooneenheden. ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van materiaal voor verwarming, staat positief tegenover deze beslissing omdat het kansen biedt voor nieuwe technieken, in de eerste plaats warmtepompen.

grohexctc.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Grohe versterkt digitale aanwezigheid

Digitale communicatie wordt steeds belangrijker. Lixil, de groep die het sanitairmerk Grohe overkoepelt heeft dat terdege begrepen. Met Grohe X lanceert het dan ook een digitaal merkplatform, waar partners en eindklanten alle informatie en een waaier aan hulpmiddelen kunnen vinden. Ter gelegenheid van de lancering stelde Grohe ook zijn visie voor. Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid staan meer dan ooit centraal. Zo zijn de vier bestlopende productlijnen cradle-to-cradle gecertificeerd.


Grundfos rectangle mei 2021
remehaua13_1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Energietransitie leidt tot totaalaanbieders

De HVAC-markt evolueert door de energietransitie. De meeste marktspelers groeien uit van warmteproducent naar leverancier voor binnenklimaat. “De ketelfabrikanten worden totaalaanbieders voor binnenklimaatoplossingen”, zegt Yves Vanpoucke, commercial director sales unit Belgium bij Remeha. “In die filosofie lanceren we – complementair aan onze bestaande business – een breed airco-segment met onder meer cassettes en wandtoestellen.”

testosmartprobesfoto5.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Testo Smart Probes

De compacte meettoestellen Testo Smart Probes bieden de installateur een ongekende flexibiliteit. De kabelloze instrumenten worden via Bluetooth met een smartphone of tablet verbonden. Met de gratis Testo Smart Probes App worden de meetgegevens overgedragen naar de smartphone of tablet, die dan niet alleen dient als display maar ook meteen de gegevens opslaat. Hiermee is de stap gezet naar totale flexibiliteit dankzij de digitale meettechniek.

delabieiristowerfoto3.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 976 – april 2021
Hygiënisch kraanwerk voor Iris Tower

Eind 2018 startte Ghelamco met de bouw van de toenmalige Silver tower in de buurt van het Brusselse Noordstation. De bouwheer verkocht zijn aandelen in 2020 aan het Duitse fonds Deka Immobilien, en sloot een verhuurcontract af met het Brussel Gewest voor de komende 18 jaar. Gezien de iris het embleem is van het Brussels Gewest, werd de Silver Tower omgedoopt tot de Iris Tower. Bij een dergelijk project moet men op alle details letten. Waterbesparing en hygiëne in de openbare ruimte is daar een belangrijk aspect van. Daarvoor werd een beroep gedaan op aanrakingsvrije kranen van Delabie.


GMI rectangle maart 2021
acodoucheshowerdrainmontage.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 976 – april 2021
ACO Douche lanceert ShowerDrain S+

Douchebakken zitten in de lift; heel wat spelers op de markt zetten ook in op innovatie. “Waterdichtheid, eenvoud naar installatie, vrije keuze in betegeling…, de ShowerDrain S+ douchegoot combineert het allemaal”, aldus Karolien Vanovertveld, Product experte voor ACO Douche.

nathanninovefoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 976 – april 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

atlanticwpbfoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 976 – april 2021
Eigenverbruik optimaliseren met slimme warmtepompboilers

Het einde van de terugdraaiende teller heeft voor heel wat beroering gezorgd bij eigenaars van PV-panelen in Vlaanderen. Door het afschaffen van de voordelige regeling zien ze hun verwachte winst in rook opgaan. Een slim systeem om de elektriciteit tijdens piekproductie op te slaan voor later verbruik, kan echter uitkomst bieden. Dat kan natuurlijk met een elektrische batterij, maar een andere mogelijkheid is een warmtepompboiler. Tijdens zonnige perioden wordt de boiler namelijk opgewarmd met gratis zonnestroom. Zo realiseert de gebruiker een dubbele winst: als de zon niet schijnt, maakt dat toestel immers ook zuinig sanitair warm water met de energie van de buitenlucht. Specialist terzake Atlantic heeft een aantal interessante systemen.

descodfloorfoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 976 – april 2021
Vloerverwarming à la carte

De taak van de installateur gemakkelijker maken, behoort tot de basisfilosofie van groothandel Desco. Er zijn immers nog heel wat aspecten op de markt die nodeloos gecompliceerd zijn. Vloerverwarming is daar een van. Met d-floor brengt Desco dan ook een helder gestructureerd assortiment uit, waaruit de vakman precies die aspecten kan kiezen die hij nodig heeft.

viessmannpc21vitochargevitovalor.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 976 – april 2021
Toekomstgerichte verwarming van Viessmann

Zoals vele evenementen was ook de traditionele persconferentie van Viessmann dit jaar volledig digitaal. Dat sloot ook aan bij de inhoud, want de mogelijkheden voor extra dienstverlening door digitalisering is een van de krachtlijnen van de fabrikant voor de toekomst. Daarnaast zet Viessmann in op toekomstbestendige verwarming, in de vorm van warmtepompen en ketels die op groen gas kunnen werken. Bij dat laatste denkt men in de eerste plaats waterstof. Dit was meteen ook de laatste persconferentie van Patrick O in deze functie. Hij wordt binnen Viessmann verantwoordelijk voor de productcategorie gaswandketels. Zijn plaats aan het roer van Viessmann Belux zal worden ingenomen door Christophe Leroy.

begetubeklimaatplafondeasytec.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 976 – april 2021
Het hoofd koel houden

Een combinatie van betere energieprestatie van woningen en warmere zomers heeft ertoe geleid dat koeling voor moderne woningen stilaan even belangrijk wordt als verwarmen. Begetube speelt op deze trend in door zijn assortiment uit te breiden met klimaatplafonds. Deze techniek kan voor zomercomfort zorgen door middel van passieve koeling of een omkeerbare warmtepomp.