remehawp3garage.jpg

WARMTEPOMPEN  
Install Magazine 984 – mei 2022
Een oplossing voor ketelvervanging

Warmtepompen besparen fossiele brandstoffen, maar overschakelen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij nieuwbouw of ingrijpende renovatie is het niet zozeer een probleem. Daar kan men alles afstemmen op dat type verwarming, op het vlak van warmtevraag, afgiftesysteem, eventuele boringen.... We zien dan ook een stijgend marktaandeel van warmtepompen in dat segment. Vanuit het oogpunt van de energietransitie, is dat echter verre van voldoende. Het overgrote deel van de markt bestaat immers nog altijd uit gaswandketels. Die eigenaars zijn wel op zoek naar een energiezuiniger alternatief, maar hebben niet altijd het budget of de gelegenheid om zich te wagen aan een ingrijpend renovatieproject. Een hybride systeem kan dan de oplossing bieden. Bij Remeha is men daar in elk geval van overtuigd. Yves Vanpoucke licht het concept toe.

nieuwedokken13fase.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 984 – mei 2022
Verwarmen met restwarmte

Het project De Nieuwe Dokken is een onderdeel van de heropwaardering van de Gentse kanaalzone. Het telt in totaal drie fasen, waarvan een eerste al is afgewerkt. Dit bestaat uit een woontoren van 13 verdiepingen en 50 appartementen en kantoren, verder een reeks lagere gebouw met appartementen, eengezinswoningen en commerciële ruimtes. Ook het Stadsgebouw Melopee, een apart project van de stad Gent, met onder meer een school werd tegelijk met de eerste fase in gebruik genomen en aangesloten op het warmtenet. Het energieconcept is uitzonderlijk: alle gebouwen worden verwarmd met een combinatie van warmterecuperatie uit het eigen afvalwater met restwarmte van de nabijgelegen zeepfabriek Christeyns. In ruil daarvoor levert De Nieuwe Dokken gezuiverd afvalwater aan de fabriek. Dat alles wordt beheerd door een coöperatie die daar speciaal voor is opgericht: DuCoop.

fernox3spoeling.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 984 – mei 2022
Waterkwaliteit in Verlaine, een schoolvoorbeeld

Waterbehandeling voor huishoudelijke verwarmingsinstallaties wordt meer en meer standaard. Het WTCB heeft overigens een Technische Voorlichting daarrond gepubliceerd (Verwarmingsinstallaties met warm water: aanbevelingen om afzettingen en corrosie te voorkomen). Verstopte warmtewisselaars, vastzittende kleppen... deze en andere problemen worden veroorzaakt door een slechte waterkwaliteit. Een school in Verlaine had wat dat betreft een slechte ervaring, en moest de verdeelinstallatie onder handen nemen. Firma Jeanfils bood een oplossing met filters en cleaners van Fernox.

linumprihodatextielkanalenmagazijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Textielkanalen van Prihoda geven comfortgevoel in grote ruimtes

Sinds 2017 is Linum Group de exclusieve verdeler van de textielkanalen van het merk Prihoda. Gezien het toenemende belang van ventilatie als niche in de bouwwereld werd recent – voor de Belgische en de Franse markt – de bedrijfsnaam van de Tsjechische fabrikant overgenomen. Voortaan heeft elk bedrijf binnen Linum Group een eigen merk. Bij Linum (HVAC) is dat Alixo, bij Plastibac is het merk nu QUBB (Quality Bins & Boxes) en bij de firma Prihoda is dat uiteraard Prihoda.

rehauawadukt1_1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Koele zomers en warme winters met de Awadukt Thermo lucht-aardwarmtewisselaar

De zomers worden steeds warmer en woningen worden luchtdichter. De behoefte en noodzaak aan koelen neemt daarmee ook toe om oververhitting tegen te gaan. Dat kan op diverse manieren. Een airco lijkt een eenvoudige oplossing, maar kost stroom, heeft verhoudingsgewijs een korte levensduur en veroorzaakt naast CO2-uitstoot ook geluid. Zonwering, zonwerend glas en bomen verlagen enkel de zonintensiteit binnen, terwijl je de zon ’s winters juist wel binnen wilt hebben. En ventilatieluiken voeren de warme lucht pas ’s nachts weer af. Deze mogelijkheden leveren dus niet op duurzame wijze de hele dag de gewenste koelte of warmte… Een lucht-aardwarmtewisselaar, zoals Awadukt Thermo van REHAU, doet dat wel!

ducoinstallpro2022ducoflex.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 984 – mei 2022
Naar een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat

The Future is Green. Zo luidt het credo van Duco dat voor een comfortabel, gezond en vooral groener binnenklimaat gaat. Het nieuwe kantorencomplex in aanbouw onderstreept de verdere groei van de ventilatiefabrikant. Op InstallPro pakt Duco uit met energetische ventilatieoplossingen voor nieuwbouw en renovatie. Met de lancering van vier nieuwe toestellen zet het bedrijf opnieuw een stap vooruit in de evolutie van zijn ventilatie-oplossingen.

delabieopenbaar3uraza.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 984 – mei 2022
Comfort in openbare toiletten

Met een goed gevoel een openbaar toilet binnengaan: niet zo lang geleden was dit nog ondenkbaar. Publiek sanitair had de naam onhygiënisch te zijn. Bovendien liet de privacy wel eens te wensen over, waardoor gebruikers zich nooit echt op hun gemak voelden tijdens een toiletbezoek. Vandaag is de maatschappij veranderd: we zijn mobieler en het aantal bezoekers van publieke gebouwen neemt toe. We kunnen stellen dat de grenzen tussen privé en openbaar steeds meer vervagen. We willen ons overal “thuis” voelen en daar spelen ontwerpers en uitbaters op in: ze houden rekening met het toenemend belang van welzijn in openbaar sanitair. Een keuze voor de juiste producten is meer dan ooit belangrijk.

garniturebsnbsr.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 984 – mei 2022
Een miljoen koppelingen

Huot is een Frans bedrijf met een honderdjarige geschiedenis. Het gaat er prat op dat het al zijn producten 100% zelf fabriceert in een vestiging in Saint-Mihiel, aan de Maas. Per jaar lopen er meer dan een miljoen koppelingen van de band.

thermocomfortepowergefilterd.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 984 – mei 2022
Aanzienlijke energiebesparing

Thermo Comfort – dat deel uitmaakt van Engels Group – verdeelt de innovatieve energiebesparende technologie van E-Power. “Hiermee kunnen kmo’s, productiebedrijven, overheden en multinationals tussen 3% en 10% energie besparen. De terugverdienperiode bedraagt tussen 2 en 4 jaar, afhankelijk van het type elektrische eindverbruikers. Hiermee geven we bedrijven een duwtje in de rug naar duurzamer ondernemerschap bij de snel stijgende energieprijzen”, aldus ing. Patrick Leenaerts, sales director van Thermo Comfort.

caleffiwp2set.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
Install Magazine 984 – mei 2022
Hydraulische aansluiting van warmtepompen

Warmtepompen zijn het succesverhaal van het ogenblik. Ze dragen immers bij tot een lagere CO2-uitstoot en maken de gebruiker minder afhankelijk van schommelende brandstofprijzen. Bij die techniek mag men de watervoerende installatie niet vergeten. Of het nu gaat om een ketel of om een warmtepomp, het basisprincipe blijft hetzelfde: als hydraulische aspecten zoals drukbehoud of waterkwaliteit niet in orde zijn, zal de installatie niet efficiënt werken. Specialist Caleffi heeft daar een reeks oplossingen voor.

56930956l.jpg

WETGEVING  
Install Magazine 983 – april 2022
Meer energie-autonomie voor EU

De EU is zo goed als volledig afhankelijk van import voor de energiebevoorrading, met Rusland als voornaamste leverancier: 40% van het gasverbruik, 27% van de olie-import en 46% van de steenkoolimport komen uit dat land. Het recente conflict in Oekraïne heeft duidelijk gemaakt hoezeer dat de Europese positie verzwakt. Daarom heeft de Commissie het REPowerEU programma opgestart met als eerste doel om de EU minder afhankelijk te maken van Rusland en op langere termijn voor een grotere autonomie te zorgen.

klimatisatievandetoekomst15.jpg

EVENEMENTEN  
Install Magazine 983 – april 2022
Klimatisatie van de toekomst

Om een concreet idee te geven van wat de energietransitie voor de bouwsector kan betekenen, organiseerde architectenvereniging NAV samen met sectororganisatie Bouwunie twee info-avonden over de HVAC-systemen in het kader van de 2050 doelstellingen van de EU. Na een algemene inleiding werd ingegaan op drie specifieke projecten, waarin energiezuinige principes werden toegepast. Een kort overzicht.