ducoveurnedemaalderijknikrooilijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Van maalderij tot wooncomplex met open zicht op Veurnevaart

Nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs dat aangenaam wooncomfort en moderne architectuur samen gaan. Het ontwerp naar de hand van Govaert & Vanhoutte architects is gebaseerd op een mix van architectonisch beton en houten constructies. Projectontwikkelaar Bernard Joye wou de wooneenheden zo functioneel en zo natuurlijk mogelijk houden. In deze woonunits – maximaal gericht naar de Veurnevaart – zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat.

smitsairjetgntzwarteuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Luchtbehandeling op maat voor monumentaal Gents Posthotel

Het statige voormalige postgebouw van de stad Gent werd enkele jaren terug gerestaureerd en omgedoopt tot ‘Posthotel’. Het historische gebouw aan de Korenmarkt dateert uit 1903, en bevat, naast een luxueus hotel, ook een zestal winkelruimtes. Het gebouw, en het atrium in het bijzonder, is een modelvoorbeeld inzake duurzame technieken. Om de gekoelde en verwarmde lucht op een juiste manier in de ruimte te brengen, opteerde het installatiebedrijf voor luchtdistributieplena met Jet-Nozzles van Smitsair Jetsystemen.

euroindexelektrischfoto2.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
De Onderneming 975 – maart 2021
Euro-Index breidt gamma uit

Euro-Index staat traditioneel sterk als leverancier van materiaal en meetapparatuur voor verwarmingsinstallaties op gas en stookolie. Naarmate de energietransitie zich doorzet, winnen echter ook andere specialiteiten aan belang, met name elektriciteit en koeltechniek. De firma heeft daarom het assortiment meetinstrumenten voor elektrische installaties verder uitgebreid. Tevens wordt het aanbod voor koeltechniek versterkt, om in te spelen op de groeiende interesse voor warmtepompen en airconditioning.


Grundfos rectangle april 2021
wascorfidaltijddejuisteonderdelenbijdehand.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
De Onderneming 975 – maart 2021
Optimaal voorraadbeheer

Groothandel Wasco heeft zich gespecialiseerd in HVAC-onderdelen, in de eerste plaats voor service monteurs. De cruciale vraag voor deze laatste is: welke onderdelen meenemen in de bestelwagen? Als ze voor een interventie niet over de juiste onderdelen beschikken betekent dat tijdverlies. Anderzijds liggen er misschien tegelijk nutteloze onderdelen in de bestelwagen, met andere woorden: slapend kapitaal. Wasco heeft daarvoor een oplossing: voorraadbeheer via RFID.

ish21voorstellingfoto2.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
ISH gaat digitaal

Omwille van de maatregelen tegen het coronavirus is het niet haalbaar om de ISH-beurs in Frankfurt als een fysiek evenement te laten doorgaan. De organisatie heeft besloten om volop de kaart van de digitalisering te trekken, en een virtuele beurs aan te bieden. De kernactiviteit van ISH is immers om leveranciers in contact te brengen met gebruikers. Dat hoeft echter niet per se fysiek te gebeuren. Daarom wil ISH Frankfurt zijn rol als platform voor de sector blijven vervullen, zij het op een andere manier. De sector kan immers helpen om een antwoord te bieden op enkele van de grote uitdagingen van deze tijd.

bb21sfeer.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Batibouw wordt virtueel

Met de coronamaatregelen werd het al snel duidelijk dat het niet mogelijk zou zijn om Batibouw in zijn vertrouwde vorm te organiseren. Daarom gooide de organisatie het over een andere boeg: van 27 tot 7 maart, dus op de oorspronkelijk voorziene data, zal de beurs als een online evenement plaatsvinden. De bijbehorende vakbeurzen, zoals Installpro, zijn verplaatst naar juni, wanneer ze naar verwachting fysiek zullen kunnen doorgaan.


GMI rectangle maart 2021
wpp20figuur41.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Warmtepompen als onderdeel van de relance

Zoals vele evenementen is ook het symposium van het warmtepompplatform digitaal verlopen. Het motto dit jaar was ‘het momentum voor de warmtepomp’. We bevinden ons inderdaad op een belangrijk moment. De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen vooropgesteld. Tegelijk biedt de relance na de coronacrisis de gelegenheid om te breken met traditionele systemen. De warmtepomp kan daarvan gebruik maken om een plaats op het podium te verwerven.

ehpahpcy20fotokesko.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
EHPA bekroont veelbelovende projecten

Wat een feestelijke tiende editie moest worden van de Heat Pump City of the Year Award, werd zoals zo vele evenementen omgevormd tot een online gebeurtenis. Met de Heat Pump City of the Year (kortweg HPCY) bekroont EHPA, de Europese vereniging voor de warmtepompsector, het meest beloftevolle urbanisatieproject met warmtepompen. Door het groeiende belang van warmtepomptechniek besloot de organisatie om prijzen toe te kennen in bijkomende categorieën. Naast de eigenlijke HPCY, kende EHPA dus ook bekroningen uit in de categorieën DecarBuilding, DecarbIndustry en NextGenerationHeatpump

grohebrennwaldfoto4.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 974 – februari 2021
De commerciële visie van Grohe

Om relevant te blijven in een snel veranderende wereld moet een organisatie flexibel blijven. Voor een wereldspeler zoals sanitairspecialist Grohe, geldt dat des te meer. Jonas Brennwald, CEO Lixil Water Technology EMENA lichtte voor ons de commerciële aanpak voor de komende jaren toe.

buderusmolfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Duurzaam verwarmen en koelen in hedendaags wooncomplex

In Mol-Gompel, net buiten het centrum van de gemeente, werd een hedendaags wooncomplex met 9 appartementen gerealiseerd, naar een ontwerp van Alfa Architectuur uit Oud-Turnhout. Voor het verwarmen en koelen opteerde de bouwheer voor split lucht-water warmtepompen Logatherm van Buderus. Installateur van dienst was de firma BE Sanitair uit Herentals.

ehpagtwarmtenetslides53.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Van een gasnet naar een warmtenet?

Aansluitend op de prijsuitreiking van de Heat Pump City of the Year, organiseerde EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, ook enkele webinars over toekomstgerichte warmtepomptoepassingen. Een daarvan werd gehouden in het kader van GeoAtlantic, een interregionaal Europees project om na te gaan hoe geothermische warmtepompen kunnen bijdragen tot een koolstofneutrale verwarming in de landen aan de Atlantische kust, in de eerste plaats het Iberisch schiereiland en Frankrijk.

garemaritimefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Renovatie van een historisch gebouw

De grootste uitdaging voor de energietransitie in gebouwen is om de energieprestatie van bestaande gebouwen te verbeteren. Dat is niet alleen een technisch kwestie, het is ook een architecturale. De uitstraling van de oorspronkelijke architectuur moet immers bewaard blijven. Dat zoiets in de praktijk mogelijk is, bewijst de renovatie van de Gare Maritime in Brussel. Dit voormalige goederenstation werd omgebouwd tot een multifunctioneel complex voor kantoren en horeca. Bovendien is het een koolstofneutraal gebouw, terwijl het historische silhouet behouden bleef. Studiebureau Boydens stond in voor het technisch ontwerp.