ishzukunftgasslides4.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 977 – mei 2021
De rol van gas in de energietransitie

De ISH-beurs in Frankfurt is traditioneel een ontmoetingsplaats waar experts van gedachten wisselen over de uitdagingen voor de sector. Deze editie was niet anders, zij het dat de gesprekken digitaal en vanop afstand verliepen. Zo organiseerde Zukunft Gas, de belangenvereniging van de Duitse gassector, een gesprek over de rol van gas in de energietransitie. De situatie in Duitsland is vergelijkbaar genoeg met die in België ons om ook voor ons van interesse te zijn.

acvroeselare1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 977 – mei 2021
Handige gaswandketel voor de projectmarkt

Installateur Bernard Bucsan uit Roeselare werkt al meer dan 20 jaar samen met de Belgische ketelfabrikant ACV. Naarmate het assortiment van de fabrikant uitbreidde, nam hij meer en meer types toestellen in het aanbod van het installatiebedrijf op. De recente overname van ACV door Groupe Atlantic Belgium heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd. Zo bracht het merk recent de Ilea uit, een condenserende gaswandketel specifiek voor de projectmarkt.

resideonibezwevegembuitenunit.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
De Onderneming 977 – mei 2021
‘Een goede energetische combinatie in de markt’

In de Kortrijkstraat te Zwevegem werd recent een ruime villa uit de jaren 60 grondig energetisch en qua indeling gerenoveerd naar een ontwerp van architecte Tine Bulteel. Naast duurzame materialen werd er geopteerd voor een innovatieve oplossing voor het koelen en verwarmen. De lucht-water warmtepomp van Nibe, aangestuurd door de Honeywell Home evohome zoneregeling van Resideo, levert een goede energetische combinatie op.


GMI rectangle maart 2021
descosoftware02nl.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
De Onderneming 977 – mei 2021
Online berekeningstool

Groothandel Desco maakt er een punt van om zijn kennis te delen en zo het leven van de installateurs gemakkelijker te maken. Meedenken met de klanten, het opvangen en adviseren van eindgebruikers, een transparante logistieke en administratieve ondersteuning en een competitieve prijssetting behoren allemaal tot het servicepakket. Om die dienstverlening op peil te houden, moeten beproefde processen regelmatig in vraag worden gesteld en uitgedaagd.

banner.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 976 – april 2021
De aantrekkelijkheid van de sector vergroten

De bouw heeft handen nodig, zowel arbeiders als bedienden, zowel jongeren als niet meer zo jonge werknemers. Dat was de kernboodschap van de Confederatie Bouw op het traditionele Bouwforum, waar even traditioneel de balans van de sector gemaakt werd. Minder traditioneel was dat het nu om een online evenement ging, wegens corona, en niet meer bij de opening van Batibouw plaatsvond.

54890361xl.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 976 – april 2021
Vlaamse beperking op gasaansluiting biedt kansen voor hernieuwbare energie

De energietransitie betekent dat we af moeten van fossiele brandstoffen. In deze optiek heeft het dan ook weinig zin om nieuwbouwprojecten systematisch aan te sluiten op het aardgasnet. Vanaf dit jaar moet nieuwbouw trouwens bijna-energieneutraal zijn. De Vlaamse regering heeft dan ook beslist dat er voor grote woonprojecten met een bouwaanvraag vanaf 2021 geen aansluiting op het gasnet meer voorzien wordt. Concreet zijn dat projecten met meer dan 25 wooneenheden. Vanaf volgend jaar ligt de bovengrens op 15 wooneenheden. ATTB, de Belgische vereniging van leveranciers van materiaal voor verwarming, staat positief tegenover deze beslissing omdat het kansen biedt voor nieuwe technieken, in de eerste plaats warmtepompen.


Grundfos rectangle juni 2021
grohexctc.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Grohe versterkt digitale aanwezigheid

Digitale communicatie wordt steeds belangrijker. Lixil, de groep die het sanitairmerk Grohe overkoepelt heeft dat terdege begrepen. Met Grohe X lanceert het dan ook een digitaal merkplatform, waar partners en eindklanten alle informatie en een waaier aan hulpmiddelen kunnen vinden. Ter gelegenheid van de lancering stelde Grohe ook zijn visie voor. Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid staan meer dan ooit centraal. Zo zijn de vier bestlopende productlijnen cradle-to-cradle gecertificeerd.

remehaua13_1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Energietransitie leidt tot totaalaanbieders

De HVAC-markt evolueert door de energietransitie. De meeste marktspelers groeien uit van warmteproducent naar leverancier voor binnenklimaat. “De ketelfabrikanten worden totaalaanbieders voor binnenklimaatoplossingen”, zegt Yves Vanpoucke, commercial director sales unit Belgium bij Remeha. “In die filosofie lanceren we – complementair aan onze bestaande business – een breed airco-segment met onder meer cassettes en wandtoestellen.”

testosmartprobesfoto5.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
De Onderneming 976 – april 2021
Testo Smart Probes

De compacte meettoestellen Testo Smart Probes bieden de installateur een ongekende flexibiliteit. De kabelloze instrumenten worden via Bluetooth met een smartphone of tablet verbonden. Met de gratis Testo Smart Probes App worden de meetgegevens overgedragen naar de smartphone of tablet, die dan niet alleen dient als display maar ook meteen de gegevens opslaat. Hiermee is de stap gezet naar totale flexibiliteit dankzij de digitale meettechniek.

delabieiristowerfoto3.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 976 – april 2021
Hygiënisch kraanwerk voor Iris Tower

Eind 2018 startte Ghelamco met de bouw van de toenmalige Silver tower in de buurt van het Brusselse Noordstation. De bouwheer verkocht zijn aandelen in 2020 aan het Duitse fonds Deka Immobilien, en sloot een verhuurcontract af met het Brussel Gewest voor de komende 18 jaar. Gezien de iris het embleem is van het Brussels Gewest, werd de Silver Tower omgedoopt tot de Iris Tower. Bij een dergelijk project moet men op alle details letten. Waterbesparing en hygiëne in de openbare ruimte is daar een belangrijk aspect van. Daarvoor werd een beroep gedaan op aanrakingsvrije kranen van Delabie.

acodoucheshowerdrainmontage.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 976 – april 2021
ACO Douche lanceert ShowerDrain S+

Douchebakken zitten in de lift; heel wat spelers op de markt zetten ook in op innovatie. “Waterdichtheid, eenvoud naar installatie, vrije keuze in betegeling…, de ShowerDrain S+ douchegoot combineert het allemaal”, aldus Karolien Vanovertveld, Product experte voor ACO Douche.

nathanninovefoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 976 – april 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.