93607270l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 978 – september 2021
Overheidsstudie over gas in 2050

De studie ‘De rol van gasvormige energiedragers in den klimaatneutraal België’ is verkrijgbaar op de site van de federale overheidsdienst economie.

78687568l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 978 – september 2021
Vlaamse richtlijnen over houtstook

Houtverwarming maakt gebruik van een hernieuwbare brandstof en levert als zodanig een bijdrage in de strijd tegen de klimaatverandering. Het is echter niet zonder problemen: zo veroorzaakt houtverbranding heel wat schadelijke uitstoot, denken we maar aan fijnstof, maar ook dioxines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Wil houtstook echt duurzaam zijn, dan moet de uitstoot zo laag mogelijk gehouden worden, en dat kan alleen met juist ontworpen installaties die op een goede manier gebruikt worden. Daarrond heeft de Vlaamse overheid twee documenten uitgebracht: “Code van Goede Praktijk voor huishoudelijke houtverwarming – gebruik van het toestel” en “Leidraad voor de aanleg van rookgasafvoer en ventilatiemonden.” Beide studies werden uitgevoerd door Vito en zijn beschikbaar op de website van het Vlaams Departement Omgeving.

122393286l.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 978 – september 2021
Kansen voor biogas in Vlaanderen

Biogas-E is het platform voor anaerobe vergisting in Vlaanderen. De productie van biogas, al dan niet opgewaardeerd tot biomethaan, is een belangrijke stap in het valoriseren van afvalstromen, en kan zo bijdragen tot een circulaire economie. Bovendien kan het gebruikt worden om een aantal toepassingen voor warmte en WKK te vergroenen, om zo de energietransitie te versnellen. Jammer genoeg blijft veel van het potentieel tot nu toe onbenut. Op een webinar in het kader van het virtuele Vlaams Vergistingsforum voor 2021 ging Biogas-E in op de mogelijkheden van groene warmte.

bulexcondenskeuken.jpg

VERWARMING  
Install Magazine 978 – september 2021
Klaar voor de toekomst

Bulex brengt een nieuw gamma condenserende gaswandketels uit, met als troeven een zuinige werking en optimaal warmwatercomfort. Ze hebben een modern design en zijn ze vlot te installeren. Hun mogelijkheden voor connectiviteit maken ze bovendien tot toekomstgerichte toestellen. Hoewel ze in de eerste plaats bedoeld zijn voor de vervanging van bestaande gaswandketels, vormen ze zo ook een interessante optie in nieuwbouw.

124808932l.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 978 – september 2021
Criteria voor luchtreinigers voor vaste deeltjes

Ventileren is nog altijd de beste manier vervuiling uit de binnenlucht te verwijderen. Dat geldt zowel voor vuildeeltjes als voor aerosolen die mogelijk ziekteverwekkers zoals het coronavirus bevatten. Het is echter niet altijd praktisch haalbaar om in voldoende toevoer van buitenlucht te voorzien. Luchtreinigers kunnen dan een uitkomst bieden. Om efficiënt en veilig te kunnen werken, moeten die toestellen echter aan een aantal criteria voldoen. Nu de coronacrisis de kwestie van binnenluchtkwaliteit bijzonder scherp gesteld heeft, heeft Rehva, de koepelorganisatie van de Europese HVAC-sector aanbevelingen hierrond gedaan. We vatten ze voor u even samen.

lgairpurificationdualcooldeluxe.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 978 – september 2021
Airconditioners en de vele facetten van luchtzuivering

Een aangenaam binnenklimaat is het hele jaar door belangrijk. Een airconditioner verkoelt een huis in de zomer en verwarmt het in de wintermaanden. Naast het koelen en verwarmen van de lucht, kunnen geavanceerde airconditioners, zoals de LG Dualcool, nog iets extra’s: de lucht zuiveren. Dat is niet alleen wenselijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Ook op het vlak van luchtzuivering zet LG nieuwe trends.

mitsutoff1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 978 – september 2021
Aangenaam binnenklimaat voor meubelzaak

Meubelzaak Toff in Moeskroen heeft dit voorjaar een flinke uitbreiding doorgevoerd: er kwam een volledig nieuw deel bij met 500 m2 kantoren en 4000 m2 toonzaal. Hiermee mikt het bedrijf vooral op Franse klanten; de winkel ligt immers op een boogscheut van de Franse grens. De werken werden toevertrouwd aan installatiebedrijf Stevens Commercial, dat koos voor materiaal van Mitsubishi Electric.

ducokangoeroeharelbekewoning.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
Install Magazine 978 – september 2021
Natuurlijk gevoel met frisse buitenlucht in kangoeroewoning

Een duurzame woning betekent niet alleen een energiezuinige woning, maar ook: denken aan vandaag en morgen, zowel voor de huidige generatie als voor de volgende. Toen Pieter Maes en Greet Dhulst samen met het gezin van dochter Annelies en schoonzoon Elie Naudts opteerden voor een kangoeroewoning in Harelbeke, namen zij zelf hun droomproject in handen. Een ventilatiesysteem C met vraagsturing was daarbij een must. Voor Pieter Maes en zijn familie is een kangoeroewoning een kwestie van maatschappelijke relevantie en van pragmatiek: het is immers een aanzet naar wederzijdse zorg voor kleinkinderen en grootouders. “Het feit dat we slechts één kind hebben maakte die keuze gemakkelijker”, zegt hij. Uiteindelijk realiseerden beide families de kangoeroedroom niet aan het ouderlijke huis, maar op een andere locatie, grenzend aan het natuurdomein ‘De Gavers’ te Harelbeke. In teamverband waren ze niet enkel bouwheer; van voorontwerp tot oplevering voerden ze ook coördinerende, sturende en adviserende taken uit. Verder was er een nauwe samenwerking met de architect en de aannemers.

schellelektronischfoto1.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 978 – september 2021
Mogelijkheden van elektronisch kraanwerk

Elektronisch kraanwerk is al jaren op de markt. De jongste jaren is de functionaliteit ervan nog vergroot door de opkomst van geconnecteerde systemen: daardoor is het eenvoudig geworden om beheer en instellingen op afstand uit te voeren. Nochtans wordt het minder toegepast dan men zou verwachten. In utiliteiten houdt men het vaak nog op mechanische systemen. We spraken met kraanwerkspecialist Schell over hoe dit komt en wat eraan te doen is.

wattscertibeauea.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 978 – september 2021
Wallonië voert certificaat CertIBEau in

Sinds 1 juni moeten aansluitingen van sanitaire installaties in Wallonië gecertificeerd zijn volgens CertIBEau. Een cruciaal punt is dat er een beveiliging moet geplaatst zijn na de watermeter. Dat voorkomt dat water van het particuliere naar het openbare netwerk wordt teruggevoerd. Er zal nauw op het naleven van deze nieuwe wetgeving gecontroleerd worden.

rehaurautitandiameters2.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 978 – september 2021
Hygiëne in drinkwatersystemen dankzij Rehau

Drinkwatermaatschappijen leveren water van een hoge kwaliteit. Het komt er echter op aan om deze kwaliteit te beschermen tot aan de kraan. Dat kan alleen met een goed ontworpen binneninstallatie die gebruik maakt van hoogwaardige materialen. REHAU heeft daar oplossingen voor in huis.

aquaconceptfactor1.jpg

SANITAIR  
Install Magazine 978 – september 2021
Veelzijdige oplossingen uit voorraad

De Belgische douchewandfabrikant Aquaconcept staat bekend om zijn maatwerk, maar het aanbod is breder dan dat. Zo heeft Aquaconcept het Speed-gamma: een reeks die uit voorraad kan worden geleverd, maar die toch veelzijdige inrichtingsmogelijkheden biedt. De Factor-serie is een nieuwe elegante douchedeur in dit segment.