mce224.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Een beurs op halve kracht

Mostra Convegno Expocomfort is een van de belangrijkste beurzen voor HVAC in Europa. Na een afgelasting in 2020, was het de oorspronkelijke bedoeling om de editie 2022 zoals gewoonlijk in maart te laten doorgaan. Het coronavirus bleek echter taaier dan gedacht, zodat het evenement naar eind juni verschoven werd. Een grote vakbeurs organiseren in de vakantieperiode, houdt echter zijn risico’s in. Zo gaven een aantal belangrijke exposanten verstek, en kende de beurs een trage start. We zien de MCE 2022 dus best als een overgangseditie, om dan in maart 2024 weer volop van start te gaan.

59063988l.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Clima 2022

Clima 2022, het wetenschappelijk congres van Rehva, de Europese koepelvereniging van HVAC-technici, vond eind mei plaats in Rotterdam. Centraal in deze editie stonden de klimaatuitdagingen voor 2030, uitdagingen die door de Russische inval in Oekraïne nog een stuk complexer zijn geworden. Omdat de impact van het coronavirus zich nog liet voelen, werd gekozen voor een hybride formule. Het fysieke congres werd aangevuld met bijdragen online, en er was ook de mogelijkheid om alles op afstand te volgen.

vsk22atlantic.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Klaar voor een gasloze toekomst

Naar deze editie van de vakbeurs VSK in Utrecht werd uitgekeken om verschillende redenen. In 2020 was VSK namelijk de laatste vakbeurs in onze sector die nog normaal doorging voor het conoravirus losbarstte. Nu zou het de eerste grote beurs post-corona zijn. Misschien nog belangrijker is de algemene context op het vlak van energiepolitiek in Nederland. Het is immers de bedoeling om van aardgas af te raken. VSK was dus een goede gelegenheid om te zien hoe een traditioneel gaswandketelland daarop inspeelt.

geberitmeisetoonzaalb2creserve.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 985 – september 2022
Nieuwe hub in Meise

51 jaar geleden zette Geberit haar eerste stappen op de Belgische markt. Met haar innovatieve kwaliteitsproducten kon de onderneming uitgroeien tot marktleider in de wereld van sanitaire producten. De Zwitserse fabrikant kijkt echter naar de toekomst en steeds meer naar de eindgebruiker. De recente verhuizing naar een nieuw gebouw in het Brixius Business Park in Meise past perfect in dit plaatje. “Geberit is altijd op zoek naar toegevoegde waarde”, aldus José Wyns, algemeen directeur.

lembrehts1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 985 – september 2022
50-jarig bestaan van Lembreghts

Op 14 mei vierde de firma Lembreghts samen met 900 installateurs haar 50-jarig bestaan. Het bedrijf werd in 1972 door Louis Lembreghts opgericht in Oevel (Westerlo), en is gespecialiseerd in de verdeling van HVAC-materiaal. Het telt nu drie vestigingen en de activiteiten bestrijken zowat heel Vlaanderen.

buderuswpfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Efficiëntie door planning

Naar verwachting zullen we meer en meer warmtepompen zien in renovatie. Mits de juiste kennis voor het ontwerp van verwarmingsinstallaties kunnen professionals hierop inspelen. Voor een efficiënte werking van een warmtepomp is er echter een juist ontwerp en dimensionering nodig. Het volgende artikel toont de nodige stappen aan de hand van een concreet voorbeeld, namelijk een lucht-water warmtepomp.

daikinbluealtherma.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Daikin optimistisch over warmtepompmarkt

Na een noodgedwongen onderbreking van twee jaar door corona, knoopte Daikin weer aan met de traditie van de Blue Days. Deze evenementen zijn een combinatie van netwerkmoment en productvoorstelling, waarbij de fabrikant zijn visie voor de komende jaren toelicht. De grote opkomst bewijst dat deze formule duidelijk in de smaak valt. We gaan kort in op de marktvisie van Daikin.

therconterwalle1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Thermastage warmtepompen voor duurzame verwarming en SWW

In het centrum van Adegem realiseert Huysman Bouw de nieuwe verkaveling Hof ter Walle met twee appartementsgebouwen met elk 14 wooneenheden en 29 woningen. Alle appartementen hebben een open leefkeuken, woonruimte met aansluiting naar het terras, 1 of 2 slaapkamers, een badkamer met bad en/of douche en een was/bergruimte. Dankzij Thermastage lucht-water warmtepompen kunnen de bewoners genieten van duurzame verwarming en sanitair warm water, zonder dat dit zich vertaalt in een dure energierekening.

viessmannbinnen.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 985 – september 2022
Installatievriendelijke warmtepompen

Als we werk willen maken van de energietransitie, moeten we af van fossiele brandstoffen voor verwarming. In de verschillende regio’s worden maatregelen in die zin genomen: Vlaanderen mikt op warmtepompen in nieuwbouw, en Brussel wil tegen 2035 zelfs helemaal af van fossiele brandstoffen. Daarbij stoot men echter op een praktisch probleem: de renovatiegraad is te laag. Als de overschakeling telkens gepaard moet gaan met een grondige renovatie, halen we het nooit. Er is dus een oplossing nodig die even gemakkelijk is als een ketelvervanging. Viessmann brengt daarvoor de Vitocal 252 serie lucht-water warmtepompen uit.

fernoxtoitmoi1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 985 – september 2022
Slibverwijdering bij Toit&moi

De technische ploeg van Toit&moi, de huisvestingsmaatschappij uit de streek van Bergen, staat in voor 5.200 woningen, en dat is slechts een deel van hun taak. Daarnaast zijn er elk jaar nog renovatieprojecten, en worden er ook nieuwe woningen gebouwd. Voor een betrouwbare werking van al deze installaties moet het slib eruit verwijderd worden, onder meer door een aangepaste filter. Dat gebeurt preventief bij elke nieuwe installatie en bij onderhoud of herstelling van bestaande. De resultaten zijn er: minder onderhoud, minder interventies, minder klachten van bewoners.

linumalixodakdoorvoersokkels.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 985 – september 2022
Alixo schakelt een versnelling hoger

Met Alixo zet Linum Group, de bekende verdeler van onderdelen voor HVAC-installaties, een eigen merk in de markt als antwoord op vele vragen van installateurs. “Inmiddels is het productportfolio vrij breed: van dakdoorvoeren tot alle mogelijke componenten om een HVAC-installatieproject mooi af te werken en te onderhouden”, aldus Jan Vanderbeke, CEO van Linum Group, dat met Alixo ook zelf producent wordt.

hgaquadaysrebris.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 985 – september 2022
Nieuwigheden op Hansgrohe Aqua Days

Op de tweede editie van Aqua Days, het virtuele evenement van sanitairfabrikant Hansgrohe, werden zowel de algemene filosofie van de groep toegelicht als een aantal nieuwigheden voorgesteld van de merken Hansgrohe en Axor. We selecteerden voor u enkele krachtlijnen.