ventiline3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 983 – april 2022
Ventilatie en geluid

Ventilatie is niet meer weg te denken in een bouwproces. Langs de ene kant is het verplicht voor elke nieuwbouw of energetische renovatie, langs de andere kant is het de oplossing om het binnenklimaat optimaal gezond te houden. Ventilatie biedt vele voordelen voor de gebruiker, maar kan ook ongemak veroorzaken. Een van de grootste uitdagingen bij ventilatie-installaties is het risico op geluidsoverlast.

schellvandaaldouche2_1.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Vandaalbestendig kraanwerk

Vandalisme is helaas niet te vermijden in openbaar sanitair. Hoe groot het risico is, hangt af van de toepassing, maar men moet ervan uitgaan dat er altijd wel gebruikers zijn die het materiaal willen vernielen. Voor Schell, specialist in kraanwerk voor openbaar sanitair, is vandaalbestendig ontwerpen dan ook een basisvereiste. We spraken met Dirk Vanden Breede over de aanpak van de fabrikant.

zencha2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Hoge kwaliteit, ook in het instapgamma

Sanitairfabrikant Duravit stelde op de virtuele Design Days zijn nieuwigheden voor. Zoals we van de designspecialist uit het Zwarte Woud mogen verwachten, gaat het hier om samenwerkingen met gerenommeerde ontwerpers, met nieuwigheden van vaste waarde Philippe Starck maar ook nieuwkomers zoals Sebastian Herker. Misschien het meest opvallend was echter dat dit geen exclusieve series waren. Duravit biedt nu ook de kwaliteit en de vormgeving van de topklasse producten aan in het instapsegment. Tegelijk wordt de levenslange garantie nu ook naar deze reeksen uitgebreid.


Prihoda rectangle juni 2022
geberitaquacleanbadkamer.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 983 – april 2022
Tien jaar Geberit AquaClean in België

Tien jaar geleden introduceerde sanitairspecialist Geberit de merknaam AquaClean voor zijn douche-wc’s in België. Toen liet de fabrikant een enquête uitvoeren rond de gebruikersgewoontes voor persoonlijke hygiëne, zowel in België als in andere Europese landen. De verjaardag was een goede gelegenheid om dat onderzoek nog eens over te doen.

testo3.jpg

MEET- EN REGELTECHNIEK  
De Onderneming 983 – april 2022
Testo ProCool voor de koeltechnieker

Na de succesvolle lancering van ProHeat in 2020, zet Testo met ProCool een volgende stap in de digitalisering van attesten. De twee mobiele tools komen samen in TestoPro+, een gebruiksvriendelijk en performant online platform voor de HVAC-installateur. Hiermee kunnen installatiebedrijven, ongeacht het aantal werknemers, hun werk beter organiseren en de interventies digitaliseren. Omdat klimaatbehandeling en ventilatie door elkaar lopen is Testo nu al volop bezig om in de nabije toekomst Testo Pro+ verder uit te breiden.

wattsmicroflex1huis.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
De Onderneming 983 – april 2022
Totaaloplossing voor warmtepompaansluitingen

Microflex is al sinds 1994 de specialist binnen de Watts groep voor ingegraven voorgeïsoleerde flexibele leidingen. Op basis van deze expertise werd het assortiment uitgebreid met een nieuwe toepassing, namelijk de aansluiting van monoblok lucht-water warmtepompen. De Microflex HP serie heeft alle troeven van Microflex op het vlak van kwaliteit en installatiegemak, en biedt bovendien het voordeel van geïntegreerde wachtbuizen voor bekabeling.

168239578.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 982 – maart 2022
Energetische renovatie van appartementen

In het streven om het gebouwenbestand klimaatneutraal te maken, vormen flatgebouwen een aparte uitdaging. Er zijn eerst en vooral specifieke technische complicaties, eigen aan hoogbouw. Minstens even belangrijk zijn echter de economische en administratieve drempels als gevolg van de eigendomsstructuur en de beslissingsprocedure van een VME. De Vlaamse overheid is zich hiervan bewust, en werkt aan een reeks instrumenten om de renovatie van appartementen in een stroomversnelling te krijgen.

2centsdaikin.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Blijft de bouw betaalbaar?

De inflatie is terug van weggeweest, grondstoffenprijzen blijven klimmen en het einde van de stijging van de energieprijzen is nog niet in zicht. Bovendien blijft er veel vraag naar vastgoed. Dat alles maakt bouwen en verbouwen duurder. Zal deze situatie zich doorzetten, en wat kan men eraan doen? Communicatiebureau Two Cents stelde deze vraag aan enkele bedrijven (Daikin, Husqvarna, Velux, Hypotheek.winkel en Sto) en aan Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. We luisterden even mee.

buderusblueforest1.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Duurzaamheid centraal bij Bosch

De klimaatproblematiek staat centraal in de aanpak van de Bosch groep. De inspanningen spelen zich af op verschillende vlakken. Een eerste stap was om zelf klimaatneutraal te worden, iets wat de groep sinds 2020 heeft bereikt. Maar Bosch wil verder gaan, en ook de klanten en gebruikers helpen om hun eigen ecologische voetafdruk te verminderen, dankzij de energiezuinige producten en systemen van Bosch. Op het vlak van verwarming gaat het dan in eerste instantie om warmtepompen. Om de klimaatstrategie in de verf te zetten, organiseerde de Belgische vestiging van Bosch Thermotechnology een boomplantactie gekoppeld aan een promo-actie rond warmtepompen.

intersolution226.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Energie-opslag centraal op Intersolution

Intersolution, de vakbeurs voor zonne-energie, trotseerde de coronapandemie, en vond plaats op Flanders Expo. Die beslissing bleek aan te slaan: er waren heel wat geïnteresseerde bezoekers op de stands te zien. Intersolution mag dan een compacte beurs zijn, men krijgt er een goed overzicht van wat er leeft op de markt voor zonne-energie. Voor dit jaar was er een trend duidelijk: er ging bijzonder veel aandacht naar systemen voor energiemanagement en -opslag.

fraunhoferwpreno1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Warmtepompen in bestaande gebouwen

Warmtepompen kunnen zinvol ingezet worden in bestaande gebouwen, want ze werken efficiënter dan doorgaans wordt gedacht. Onderzoek naar de mogelijkheden van de techniek aan de Duitse kennisinstelling Fraunhofer ISE weerlegt een aantal misvattingen die ook onder professionals nog gangbaar zijn.

87477223moderneluxeappartementgebouwtegenblauwehemel.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Combilus met boosterwarmtepompen

Een centrale stookplaats is wel een efficiënte manier van verwarmen in flatgebouwen, maar het is niet evident om dit te verzoenen met de eisen van sanitair warmwatercomfort. Als de centrale stookplaats dan nog eens uitgerust is met een warmtepomp, wordt het extra moeilijk. De hoge temperaturen die nodig zijn voor SWW, zijn immers nefast voor het rendement van de warmteproductie, zonder het dan nog over de circulatieverliezen te hebben. Een mogelijke oplossing is om beide systemen in serie te schakelen. De centrale stookplaats bedient dan de verwarming op lage-temperatuur, terwijl elk appartement voorzien is van een boosterwarmtepomp die op zijn beurt de temperatuur van de verwarmingsleiding verhoogt tot op het niveau dat nodig is voor SWW. Maar hoe laat men dat nu best in de praktijk werken? Dat werd onderzocht in het kader van een Tetra project.