ehpagtwarmtenetslides53.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Van een gasnet naar een warmtenet?

Aansluitend op de prijsuitreiking van de Heat Pump City of the Year, organiseerde EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, ook enkele webinars over toekomstgerichte warmtepomptoepassingen. Een daarvan werd gehouden in het kader van GeoAtlantic, een interregionaal Europees project om na te gaan hoe geothermische warmtepompen kunnen bijdragen tot een koolstofneutrale verwarming in de landen aan de Atlantische kust, in de eerste plaats het Iberisch schiereiland en Frankrijk.

garemaritimefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Renovatie van een historisch gebouw

De grootste uitdaging voor de energietransitie in gebouwen is om de energieprestatie van bestaande gebouwen te verbeteren. Dat is niet alleen een technisch kwestie, het is ook een architecturale. De uitstraling van de oorspronkelijke architectuur moet immers bewaard blijven. Dat zoiets in de praktijk mogelijk is, bewijst de renovatie van de Gare Maritime in Brussel. Dit voormalige goederenstation werd omgebouwd tot een multifunctioneel complex voor kantoren en horeca. Bovendien is het een koolstofneutraal gebouw, terwijl het historische silhouet behouden bleef. Studiebureau Boydens stond in voor het technisch ontwerp.

schermafbeelding20210215om132241.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Innovaties in warmtepomptechniek

De techniek van warmtepompen staat niet stil. EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, bracht enkele veelbelovende ontwikkelingen onder de aandacht. Zo bieden de fabrikanten een antwoord op de uitdagingen van de energietransitie.


Grundfos rectangle mei 2021
tnoindustriewp12.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Warmtepompen voor industriële toepassingen

Als we willen overschakelen naar een koolstofneutrale economie, moeten we meer circulair gaan denken: afval moet tot grondstof worden. Op het vlak van industriële warmte zijn er heel wat kansen. Bij industriële processen komt er namelijk veel warmte vrij, die nu grotendeels verloren gaat. Door die warmte op te vangen en door middel van een warmtepomp weer op het uitgangsniveau te brengen, kan men de thermische cyclus sluiten. Afvalwarmte wordt dan weer tot proceswarmte, met een minimum aan energietoevoer. In een webinar van de Nederlandse TNO gaven diverse experts hun blik op de kwestie. Het webinar kwam er naar aanleiding van een witboek van TNO over de kwestie: Strengthening Industrial Heat Pump Innovation. Decarbonising Industrial Heat.

fernoxgofoto4.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van de juiste waterkwaliteit voor CV-installaties

Niet enkel huishoudelijke CV-installaties, maar ook grotere installaties in bv. scholen zijn gebaat met een adequate waterbehandeling. Twee Fernox-praktijkcases uit de GO! Scholengroep Gent tonen het belang van de juiste additieven voor het CV-water aan. Volledig in de lijn van de op til zijnde Technische Voorlichting (TV) van het WTCB met ‘Aanbevelingen ter beperking van afzettingen en corrosie in gesloten CV-installaties’.

heatworldstinkwantsfoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Performante BMSB-behandeling met hittebestrijding van Heatworld Rentals

Terminal Roulier in de haven van Le Havre (Normandië). Aan de kade ligt Höegh Target, een Vehicles Carrier schip van Höegh Autoliners onder Noorse vlag. Via verschillende tussenstops is het schip onderweg naar Australië. In Le Havre worden onder meer personenauto’s, old timers, landbouwvoertuigen en multi-inzetbare wagens aan boord genomen. Dit is sneller gezegd dan gedaan, want met Australië, Nieuw-Zeeland of Nieuw-Caledonië als eindbestemming voor dit rollend materieel moeten er verschillende maatregelen en formaliteiten worden ingevuld. De meest opvallende, tijdrovende en kostelijke verplichting is de BMSB-behandeling.


GMI rectangle maart 2021
vcbventilatiefiguur316.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van een gezond binnenklimaat

We brengen het grootste deel van de tijd binnen door, dus is een goede kwaliteit van de binnenlucht van groot belang voor de gezondheid. Het coronavirus heeft dat aspect nog een extra dimensie gegeven. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseerde dan ook een webinar over dit onderwerp. De sprekers kwamen uit diverse hoeken: wetenschappelijk onderzoek (Marianne Stranger van Vito), controle-organismen (Maarten De Strycker van BCCA), de industrie (Davy Duvilier van Renson) en de professionals (Niels Soenen van Hamster Cleaning).

lgschoolventilatiefoto3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Verluchten en verwarmen is een moeilijke evenwichtsoefening

Sinds de coronacrisis staan scholen voor heel wat nieuwe uitdagingen. Ze moeten zich, om het veilig te houden voor zowel het personeel als de leerlingen, houden aan strenge maatregelen. De overheid dringt er op aan om zwaar in te zetten op handhygiëne, het gebruik van mondmaskers en zoveel mogelijk te ventileren in de klaslokalen. Alleen is dat laatste een oud zeer in heel wat scholen. De meeste schoolgebouwen gaan al decennia mee en de ramen open zetten, is vaak de enige manier om te verluchten.

rehvacoronaslides2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Ventileren in tijden van corona

Het coronavirus stelt ons nog altijd voor uitdagingen. Een daarvan is de rol van aerosolen in de verspreiding ervan, en samenhangend daarmee welke ventilatiemethoden best geschikt zijn om infecties te beperken. In het kader van de Brussels Summit 2020 van Rehva, die nu volledig online doorging, werd een technische sessie aan dit onderwerp gewijd. We vatten enkele punten voor u samen.

fraunhoferibpkoelenfiguur2.jpg

INSTALLATIE EN GEREEDSCHAP  
De Onderneming 974 – februari 2021
Zijn bestaande verwarmingsinstallaties ook geschikt voor koeling?

Koelen in bestaande gebouwen is niet alleen mogelijk door een nieuwe airconditioning-installatie te plaatsen. Het kan ook interessant zijn om gebruik te maken van een omkeerbare warmtepomp. In dat laatste geval dient het afgiftesysteem voor verwarming ook voor koeling. Om in te schatten in hoeverre deze techniek oververhitting in de zomer kan vermijden, werd onderzoek uitgevoerd in het Duitse Fraunhofer Institut für Bauphysik IBP.

vcbenergiecongres20slide133_1.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 973 – november 2020
Vlaamse nieuwbouw op weg naar BEN-norm

Zoals vele evenementen van het voorjaar was ook het Energiecongres van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) eerst uitgesteld en dan omgevormd tot een online versie. De verschillende uiteenzettingen werden gegeven in een reeks webinars. De boodschap van de VCB is duidelijk: we moeten volop investeren in de energietransitie om uit het slop van de coronacrisis te komen.

wascoservicefoto2.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 973 – november 2020
Service en onderhoud perfecte manieren voor klantenbinding

Dit jaar viert de Nederlandse vakgroothandel in verwarming, sanitair, airconditioning, ventilatie en onderdelen Wasco haar 50-jarig bestaan. Deze HVAC-groothandel telt 34 vestigingen op de Nederlandse markt en biedt ook in België HVAC-onderdelen en diensten aan die installateurs ondersteunen en ontzorgen bij hun service- en onderhoudswerkzaamheden.