nathanninovefoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 976 – april 2021
Gecombineerd verwarmen en koelen

Voor een dierenartspraktijk in Ninove zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van Nathan. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

atlanticwpbfoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 976 – april 2021
Eigenverbruik optimaliseren met slimme warmtepompboilers

Het einde van de terugdraaiende teller heeft voor heel wat beroering gezorgd bij eigenaars van PV-panelen in Vlaanderen. Door het afschaffen van de voordelige regeling zien ze hun verwachte winst in rook opgaan. Een slim systeem om de elektriciteit tijdens piekproductie op te slaan voor later verbruik, kan echter uitkomst bieden. Dat kan natuurlijk met een elektrische batterij, maar een andere mogelijkheid is een warmtepompboiler. Tijdens zonnige perioden wordt de boiler namelijk opgewarmd met gratis zonnestroom. Zo realiseert de gebruiker een dubbele winst: als de zon niet schijnt, maakt dat toestel immers ook zuinig sanitair warm water met de energie van de buitenlucht. Specialist terzake Atlantic heeft een aantal interessante systemen.

annex51figuur111.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 975 – maart 2021
Geluid van warmtepompen in kaart brengen

De brede verspreiding van lucht-water warmtepompen wordt belemmerd door een moeilijke kwestie: omdat er nu eenmaal een buitenunit nodig is, zal de werking altijd in de omgeving hoorbaar zijn. Als die geluidshinder te groot is, zal dat een drempel vormen voor de maatschappelijke aanvaarding van die techniek. Om na te gaan welk geluid warmtepompen nu concreet produceren, en hoe dat verminderd kan worden, werd daarom binnen het Internationaal Energie-agentschap (IEA) de werkgroep HPT Annex 51 opgericht. Deze werkgroep heeft ondertussen een aantal resultaten behaald, die werden voorgesteld op een webinar eind november.


Grundfos rectangle mei 2021
buderusmolfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Duurzaam verwarmen en koelen in hedendaags wooncomplex

In Mol-Gompel, net buiten het centrum van de gemeente, werd een hedendaags wooncomplex met 9 appartementen gerealiseerd, naar een ontwerp van Alfa Architectuur uit Oud-Turnhout. Voor het verwarmen en koelen opteerde de bouwheer voor split lucht-water warmtepompen Logatherm van Buderus. Installateur van dienst was de firma BE Sanitair uit Herentals.

ehpagtwarmtenetslides53.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Van een gasnet naar een warmtenet?

Aansluitend op de prijsuitreiking van de Heat Pump City of the Year, organiseerde EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, ook enkele webinars over toekomstgerichte warmtepomptoepassingen. Een daarvan werd gehouden in het kader van GeoAtlantic, een interregionaal Europees project om na te gaan hoe geothermische warmtepompen kunnen bijdragen tot een koolstofneutrale verwarming in de landen aan de Atlantische kust, in de eerste plaats het Iberisch schiereiland en Frankrijk.

tnoindustriewp12.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 974 – februari 2021
Warmtepompen voor industriële toepassingen

Als we willen overschakelen naar een koolstofneutrale economie, moeten we meer circulair gaan denken: afval moet tot grondstof worden. Op het vlak van industriële warmte zijn er heel wat kansen. Bij industriële processen komt er namelijk veel warmte vrij, die nu grotendeels verloren gaat. Door die warmte op te vangen en door middel van een warmtepomp weer op het uitgangsniveau te brengen, kan men de thermische cyclus sluiten. Afvalwarmte wordt dan weer tot proceswarmte, met een minimum aan energietoevoer. In een webinar van de Nederlandse TNO gaven diverse experts hun blik op de kwestie. Het webinar kwam er naar aanleiding van een witboek van TNO over de kwestie: Strengthening Industrial Heat Pump Innovation. Decarbonising Industrial Heat.


GMI rectangle maart 2021
nathanleefdaallfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Koeling geeft de doorslag

Toen Frank Bruyninckx van de firma Precon zijn woning bouwde in Leefdaal bij Leuven, was hij op zoek naar een performant en toekomstgericht verwarmingssysteem. Dat werd gevonden in de vorm van een geothermische warmtepomp. Wat de keuze van de fabrikant betreft, kwam hij via groothandel Van Oirschot terecht bij Alpha Innotec, verdeeld door Nathan. Omdat hij actief is in de bouwsector, legde hij zelf de installatie aan, met technische ondersteuning van Nathan.

daikinminivrv5sfoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Daikin Mini VRV 5S – Duurzaam, veilig en eenvoudig

Op 22 oktober organiseerde Daikin Belux zijn eerste digitaal lanceringsevenement ‘The Future is Blue” naar aanleiding van de lancering van de Mini VRV 5S in België en het Groothertogdom Luxemburg. “Om verschillende redenen is dit de meest geavanceerde VRV-oplossing op de markt”, vertelt Lieven Verstaen, product manager bij Daikin Belux. “Toonaangevend op het vlak van duurzaamheid, installatiegemak, transport en veelzijdigheid.”

climaconheistsebossenfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Clivet drie-in-een oplossing voor Heistse Bossen

In de Kempen verrijst het prestigieuze bouwproject Heistse Bossen, drie urban villa’s in een groene omgeving waar de bewoners naast rust ook kunnen genieten van een optimaal binnenklimaat. Zoals het hoort in zo een natuurlijke omgeving gebeurt dit op een duurzame en energiezuinige manier dankzij de Sphera autonome warmtepompsystemen Clivet Home van Midea.

lifefrontfig1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Hoe gevaarlijk zijn brandbare koelmiddelen?

In het kader van de F-gassenverordening moeten we af van de huidige generatie gefluoreerde koelmiddelen. Een mogelijk alternatief zijn natuurlijke koelmiddelen zoals koolwaterstoffen, in de eerste plaats propaan. Koeltechnisch hebben die voordelen,

ehpageluidfiguur1213.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Geluid van warmtepompen

Warmtepompen spelen een centrale rol in de energietransitie voor woningverwarming. Op dit ogenblik staan er ongeveer 30 miljoen stuks in Europa. Het is de bedoeling dat dit er in 2030 vier keer zoveel zijn. Gezien de huidige marktverhoudingen,

atlanticexplorerfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Warmtepompboilers van Atlantic

De warmtepompboilers van de Explorer-reeks behoren al enkele jaren tot de succesproducten van Atlantic. De reden is niet ver te zoeken: door gebruik te maken van energie uit de lucht, verbruikt een dergelijk toestel drie tot vier keer minder