begetubeklimaatplafondeasytec.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 976 – april 2021
Het hoofd koel houden

Een combinatie van betere energieprestatie van woningen en warmere zomers heeft ertoe geleid dat koeling voor moderne woningen stilaan even belangrijk wordt als verwarmen. Begetube speelt op deze trend in door zijn assortiment uit te breiden met klimaatplafonds. Deze techniek kan voor zomercomfort zorgen door middel van passieve koeling of een omkeerbare warmtepomp.

wolfairpurifier2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 976 – april 2021
Luchtreiniger voor binnenruimtes

Het coronavirus heeft de kwestie van binnenluchtkwaliteit bijzonder scherp gesteld. Om besmetting te vermijden, moet men de aerosolen die virusdeeltjes bevatten, zo snel mogelijk verwijderen. Dat kan door een doorgedreven ventilatie, maar dat is praktisch gezien niet altijd aan de orde. Luchtreinigers vormen dan een alternatief. Ventilatiespecialist Wolf heeft daarvoor een aangepast toestel op de markt gebracht.

genanoelektrofiltratiefoto3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Luchtzuivering door elektrostatische precipitatie

Het coronavirus heeft een goede binnenluchtkwaliteit hoog op de agenda gezet. Afdoende ventileren is natuurlijk de meest voor de hand liggende methode om dat te bereiken. In de praktijk is dat echter niet altijd mogelijk, omdat bijvoorbeeld de nodige installaties ontbreken of omdat het anders te koud wordt binnen. Bovendien moet men voorkomen dat de ventilatie zelf voor een verdere verspreiding van vervuiling of ziektekiemen zou zorgen. Filtratie en reiniging van de lucht biedt dan uitkomst. Elektrofiltratie is hiervoor een interessante techniek. De Onderneming sprak met Guillaume Ooms een van de specialisten terzake, van de firma Genano.


GMI rectangle maart 2021
121139382l.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Coronavirus en HVAC-installaties

Het coronavirus verspreidt zich onder meer door de lucht. In kantoren en bedrijfsgebouwen is een aangepaste ventilatie dus een belangrijk element om verspreiding tegen te gaan. Hoe men dat als gebouwbeheerder best aanpakt, werd behandeld op een webinar van IFMA. Keuringsinstelling Vinçotte gaf een overzicht van het probleem en deed een reeks aanbevelingen.

ducoveurnedemaalderijknikrooilijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Van maalderij tot wooncomplex met open zicht op Veurnevaart

Nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs dat aangenaam wooncomfort en moderne architectuur samen gaan. Het ontwerp naar de hand van Govaert & Vanhoutte architects is gebaseerd op een mix van architectonisch beton en houten constructies. Projectontwikkelaar Bernard Joye wou de wooneenheden zo functioneel en zo natuurlijk mogelijk houden. In deze woonunits – maximaal gericht naar de Veurnevaart – zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat.

smitsairjetgntzwarteuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Luchtbehandeling op maat voor monumentaal Gents Posthotel

Het statige voormalige postgebouw van de stad Gent werd enkele jaren terug gerestaureerd en omgedoopt tot ‘Posthotel’. Het historische gebouw aan de Korenmarkt dateert uit 1903, en bevat, naast een luxueus hotel, ook een zestal winkelruimtes. Het gebouw, en het atrium in het bijzonder, is een modelvoorbeeld inzake duurzame technieken. Om de gekoelde en verwarmde lucht op een juiste manier in de ruimte te brengen, opteerde het installatiebedrijf voor luchtdistributieplena met Jet-Nozzles van Smitsair Jetsystemen.

fernoxgofoto4.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van de juiste waterkwaliteit voor CV-installaties

Niet enkel huishoudelijke CV-installaties, maar ook grotere installaties in bv. scholen zijn gebaat met een adequate waterbehandeling. Twee Fernox-praktijkcases uit de GO! Scholengroep Gent tonen het belang van de juiste additieven voor het CV-water aan. Volledig in de lijn van de op til zijnde Technische Voorlichting (TV) van het WTCB met ‘Aanbevelingen ter beperking van afzettingen en corrosie in gesloten CV-installaties’.

vcbventilatiefiguur316.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van een gezond binnenklimaat

We brengen het grootste deel van de tijd binnen door, dus is een goede kwaliteit van de binnenlucht van groot belang voor de gezondheid. Het coronavirus heeft dat aspect nog een extra dimensie gegeven. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseerde dan ook een webinar over dit onderwerp. De sprekers kwamen uit diverse hoeken: wetenschappelijk onderzoek (Marianne Stranger van Vito), controle-organismen (Maarten De Strycker van BCCA), de industrie (Davy Duvilier van Renson) en de professionals (Niels Soenen van Hamster Cleaning).

lgschoolventilatiefoto3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Verluchten en verwarmen is een moeilijke evenwichtsoefening

Sinds de coronacrisis staan scholen voor heel wat nieuwe uitdagingen. Ze moeten zich, om het veilig te houden voor zowel het personeel als de leerlingen, houden aan strenge maatregelen. De overheid dringt er op aan om zwaar in te zetten op handhygiëne, het gebruik van mondmaskers en zoveel mogelijk te ventileren in de klaslokalen. Alleen is dat laatste een oud zeer in heel wat scholen. De meeste schoolgebouwen gaan al decennia mee en de ramen open zetten, is vaak de enige manier om te verluchten.

rehvacoronaslides2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Ventileren in tijden van corona

Het coronavirus stelt ons nog altijd voor uitdagingen. Een daarvan is de rol van aerosolen in de verspreiding ervan, en samenhangend daarmee welke ventilatiemethoden best geschikt zijn om infecties te beperken. In het kader van de Brussels Summit 2020 van Rehva, die nu volledig online doorging, werd een technische sessie aan dit onderwerp gewijd. We vatten enkele punten voor u samen.

marelli100foto2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 973 – november 2020
Een eeuw in industriële ventilatie

Honderd jaar activiteit in industriële ventilatie in België is niet niks. Van roaring twenties tot de eenentwintigste eeuw heeft het bedrijf zowel hoogtepunten als dalen gekend, om echter steeds weer op zijn pootjes terecht te komen. Patrick Vanlaer, sinds 2006 managing director van Marelli België, had het met ons over de ontwikkelingen op de markt van industriële ventilatie. Het assortiment van zijn firma biedt een uitkomst voor tal van problemen in productievestigingen, ook in corrosieve of explosieve omgevingen. Het sterke punt van de firma is de individuele aanpak, met oplossingen op maat op basis van standaard ventilatoren.

36340868houtenhuisinzwedenindewintersnachts.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Ventilatie en binnentemperatuur

Waar de problematiek van ventilatie in goed geïsoleerde gebouwen bij ons nog relatief recent is, is in Scandinavië de combinatie van energiezuinige woningen met mechanische ventilatie al langer ingeburgerd. Tevens speelt het klimaat een rol: in de