124808932l.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 978 – september 2021
Criteria voor luchtreinigers voor vaste deeltjes

Ventileren is nog altijd de beste manier vervuiling uit de binnenlucht te verwijderen. Dat geldt zowel voor vuildeeltjes als voor aerosolen die mogelijk ziekteverwekkers zoals het coronavirus bevatten. Het is echter niet altijd praktisch haalbaar om in voldoende toevoer van buitenlucht te voorzien. Luchtreinigers kunnen dan een uitkomst bieden. Om efficiënt en veilig te kunnen werken, moeten die toestellen echter aan een aantal criteria voldoen. Nu de coronacrisis de kwestie van binnenluchtkwaliteit bijzonder scherp gesteld heeft, heeft Rehva, de koepelorganisatie van de Europese HVAC-sector aanbevelingen hierrond gedaan. We vatten ze voor u even samen.

lgairpurificationdualcooldeluxe.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 978 – september 2021
Airconditioners en de vele facetten van luchtzuivering

Een aangenaam binnenklimaat is het hele jaar door belangrijk. Een airconditioner verkoelt een huis in de zomer en verwarmt het in de wintermaanden. Naast het koelen en verwarmen van de lucht, kunnen geavanceerde airconditioners, zoals de LG Dualcool, nog iets extra’s: de lucht zuiveren. Dat is niet alleen wenselijk voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Ook op het vlak van luchtzuivering zet LG nieuwe trends.

mitsutoff1.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 978 – september 2021
Aangenaam binnenklimaat voor meubelzaak

Meubelzaak Toff in Moeskroen heeft dit voorjaar een flinke uitbreiding doorgevoerd: er kwam een volledig nieuw deel bij met 500 m2 kantoren en 4000 m2 toonzaal. Hiermee mikt het bedrijf vooral op Franse klanten; de winkel ligt immers op een boogscheut van de Franse grens. De werken werden toevertrouwd aan installatiebedrijf Stevens Commercial, dat koos voor materiaal van Mitsubishi Electric.


GMI rectangle maart 2021
ducokangoeroeharelbekewoning.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 978 – september 2021
Natuurlijk gevoel met frisse buitenlucht in kangoeroewoning

Een duurzame woning betekent niet alleen een energiezuinige woning, maar ook: denken aan vandaag en morgen, zowel voor de huidige generatie als voor de volgende. Toen Pieter Maes en Greet Dhulst samen met het gezin van dochter Annelies en schoonzoon Elie Naudts opteerden voor een kangoeroewoning in Harelbeke, namen zij zelf hun droomproject in handen. Een ventilatiesysteem C met vraagsturing was daarbij een must. Voor Pieter Maes en zijn familie is een kangoeroewoning een kwestie van maatschappelijke relevantie en van pragmatiek: het is immers een aanzet naar wederzijdse zorg voor kleinkinderen en grootouders. “Het feit dat we slechts één kind hebben maakte die keuze gemakkelijker”, zegt hij. Uiteindelijk realiseerden beide families de kangoeroedroom niet aan het ouderlijke huis, maar op een andere locatie, grenzend aan het natuurdomein ‘De Gavers’ te Harelbeke. In teamverband waren ze niet enkel bouwheer; van voorontwerp tot oplevering voerden ze ook coördinerende, sturende en adviserende taken uit. Verder was er een nauwe samenwerking met de architect en de aannemers.

begetubeklimaatplafondeasytec.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 976 – april 2021
Het hoofd koel houden

Een combinatie van betere energieprestatie van woningen en warmere zomers heeft ertoe geleid dat koeling voor moderne woningen stilaan even belangrijk wordt als verwarmen. Begetube speelt op deze trend in door zijn assortiment uit te breiden met klimaatplafonds. Deze techniek kan voor zomercomfort zorgen door middel van passieve koeling of een omkeerbare warmtepomp.

wolfairpurifier2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 976 – april 2021
Luchtreiniger voor binnenruimtes

Het coronavirus heeft de kwestie van binnenluchtkwaliteit bijzonder scherp gesteld. Om besmetting te vermijden, moet men de aerosolen die virusdeeltjes bevatten, zo snel mogelijk verwijderen. Dat kan door een doorgedreven ventilatie, maar dat is praktisch gezien niet altijd aan de orde. Luchtreinigers vormen dan een alternatief. Ventilatiespecialist Wolf heeft daarvoor een aangepast toestel op de markt gebracht.


Grundfos oktober 2021
genanoelektrofiltratiefoto3.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Luchtzuivering door elektrostatische precipitatie

Het coronavirus heeft een goede binnenluchtkwaliteit hoog op de agenda gezet. Afdoende ventileren is natuurlijk de meest voor de hand liggende methode om dat te bereiken. In de praktijk is dat echter niet altijd mogelijk, omdat bijvoorbeeld de nodige installaties ontbreken of omdat het anders te koud wordt binnen. Bovendien moet men voorkomen dat de ventilatie zelf voor een verdere verspreiding van vervuiling of ziektekiemen zou zorgen. Filtratie en reiniging van de lucht biedt dan uitkomst. Elektrofiltratie is hiervoor een interessante techniek. De Onderneming sprak met Guillaume Ooms een van de specialisten terzake, van de firma Genano.

121139382l.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Coronavirus en HVAC-installaties

Het coronavirus verspreidt zich onder meer door de lucht. In kantoren en bedrijfsgebouwen is een aangepaste ventilatie dus een belangrijk element om verspreiding tegen te gaan. Hoe men dat als gebouwbeheerder best aanpakt, werd behandeld op een webinar van IFMA. Keuringsinstelling Vinçotte gaf een overzicht van het probleem en deed een reeks aanbevelingen.

ducoveurnedemaalderijknikrooilijn.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Van maalderij tot wooncomplex met open zicht op Veurnevaart

Nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs dat aangenaam wooncomfort en moderne architectuur samen gaan. Het ontwerp naar de hand van Govaert & Vanhoutte architects is gebaseerd op een mix van architectonisch beton en houten constructies. Projectontwikkelaar Bernard Joye wou de wooneenheden zo functioneel en zo natuurlijk mogelijk houden. In deze woonunits – maximaal gericht naar de Veurnevaart – zorgt ventilatiespecialist Duco voor een gezond binnenklimaat.


RBM rectangle september/oktober 2021
smitsairjetgntzwarteuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 975 – maart 2021
Luchtbehandeling op maat voor monumentaal Gents Posthotel

Het statige voormalige postgebouw van de stad Gent werd enkele jaren terug gerestaureerd en omgedoopt tot ‘Posthotel’. Het historische gebouw aan de Korenmarkt dateert uit 1903, en bevat, naast een luxueus hotel, ook een zestal winkelruimtes. Het gebouw, en het atrium in het bijzonder, is een modelvoorbeeld inzake duurzame technieken. Om de gekoelde en verwarmde lucht op een juiste manier in de ruimte te brengen, opteerde het installatiebedrijf voor luchtdistributieplena met Jet-Nozzles van Smitsair Jetsystemen.

fernoxgofoto4.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van de juiste waterkwaliteit voor CV-installaties

Niet enkel huishoudelijke CV-installaties, maar ook grotere installaties in bv. scholen zijn gebaat met een adequate waterbehandeling. Twee Fernox-praktijkcases uit de GO! Scholengroep Gent tonen het belang van de juiste additieven voor het CV-water aan. Volledig in de lijn van de op til zijnde Technische Voorlichting (TV) van het WTCB met ‘Aanbevelingen ter beperking van afzettingen en corrosie in gesloten CV-installaties’.

vcbventilatiefiguur316.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 974 – februari 2021
Het belang van een gezond binnenklimaat

We brengen het grootste deel van de tijd binnen door, dus is een goede kwaliteit van de binnenlucht van groot belang voor de gezondheid. Het coronavirus heeft dat aspect nog een extra dimensie gegeven. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) organiseerde dan ook een webinar over dit onderwerp. De sprekers kwamen uit diverse hoeken: wetenschappelijk onderzoek (Marianne Stranger van Vito), controle-organismen (Maarten De Strycker van BCCA), de industrie (Davy Duvilier van Renson) en de professionals (Niels Soenen van Hamster Cleaning).