viessmannpc21vitochargevitovalor.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 976 – april 2021
Toekomstgerichte verwarming van Viessmann

Zoals vele evenementen was ook de traditionele persconferentie van Viessmann dit jaar volledig digitaal. Dat sloot ook aan bij de inhoud, want de mogelijkheden voor extra dienstverlening door digitalisering is een van de krachtlijnen van de fabrikant voor de toekomst. Daarnaast zet Viessmann in op toekomstbestendige verwarming, in de vorm van warmtepompen en ketels die op groen gas kunnen werken. Bij dat laatste denkt men in de eerste plaats waterstof. Dit was meteen ook de laatste persconferentie van Patrick O in deze functie. Hij wordt binnen Viessmann verantwoordelijk voor de productcategorie gaswandketels. Zijn plaats aan het roer van Viessmann Belux zal worden ingenomen door Christophe Leroy.

164392636l.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 975 – maart 2021
Werk maken van de overschakeling op waterstof

Waterstof wordt gezien als een van de belangrijke energiedragers van een koolstofneutrale economie. Groene waterstof heeft tal van voordelen: het biedt een koolstofneutrale oplossing voor toepassingen die moeilijk te elektrificeren zijn, bijvoorbeeld in industrie of transport. Het is tevens een mogelijkheid om groene energie op te slaan, en men kan de bestaande techniek en infrastructuur voor andere gassoorten grotendeels blijven gebruiken. Over de mogelijkheden van waterstof voor verwarming organiseerde EHI, de Europese vereniging van de verwarmingssector een virtueel panelgesprek, met vertegenwoordigers van het Europees parlement, de Europese Commissie en de sector.

fernoxaalst2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 975 – maart 2021
Adequate waterbehandeling voor CV-installatie SMI Aalst

Het Sint-Maartensinstituut (SMI) is sinds meer dan 100 jaar gevestigd in de Aalsterse binnenstad. In een van de stookplaatsen staan twee gasverwarmingsketels in voor de verwarming van een deel van het scholencomplex, dat bestaat uit verschillende bouwfasen. De expertise van Fernox zorgde ervoor dat het leidingennetwerk weer optimaal functioneert en alle lokalen in deze gebouwen gelijkmatig verwarmd worden.


Villeroy Boch november 2021
reznorwaregemfoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 975 – maart 2021
Efficiënte verwarming voor Plafomat/Hubo

De Hubo-vestiging in Waregem is niet als alle andere. Bij de renovatie van de voormalige doe-het-zelf-zaak werd namelijk een extra deel bijgebouwd waar een Plafomat handel in is ondergebracht. Het professionele gedeelte loopt drempelloos over in het doe-het-zelf-gedeelte. Voor de verwarming werd gekozen voor een systeem met RHeco luchtverwarmers van Reznor, ondersteund door destratificatieventilatoren.

garemaritimefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Renovatie van een historisch gebouw

De grootste uitdaging voor de energietransitie in gebouwen is om de energieprestatie van bestaande gebouwen te verbeteren. Dat is niet alleen een technisch kwestie, het is ook een architecturale. De uitstraling van de oorspronkelijke architectuur moet immers bewaard blijven. Dat zoiets in de praktijk mogelijk is, bewijst de renovatie van de Gare Maritime in Brussel. Dit voormalige goederenstation werd omgebouwd tot een multifunctioneel complex voor kantoren en horeca. Bovendien is het een koolstofneutraal gebouw, terwijl het historische silhouet behouden bleef. Studiebureau Boydens stond in voor het technisch ontwerp.

schermafbeelding20210215om132241.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Innovaties in warmtepomptechniek

De techniek van warmtepompen staat niet stil. EHPA, de vereniging van de Europese warmtepompsector, bracht enkele veelbelovende ontwikkelingen onder de aandacht. Zo bieden de fabrikanten een antwoord op de uitdagingen van de energietransitie.


Grundfos november 2021
heatworldstinkwantsfoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 974 – februari 2021
Performante BMSB-behandeling met hittebestrijding van Heatworld Rentals

Terminal Roulier in de haven van Le Havre (Normandië). Aan de kade ligt Höegh Target, een Vehicles Carrier schip van Höegh Autoliners onder Noorse vlag. Via verschillende tussenstops is het schip onderweg naar Australië. In Le Havre worden onder meer personenauto’s, old timers, landbouwvoertuigen en multi-inzetbare wagens aan boord genomen. Dit is sneller gezegd dan gedaan, want met Australië, Nieuw-Zeeland of Nieuw-Caledonië als eindbestemming voor dit rollend materieel moeten er verschillende maatregelen en formaliteiten worden ingevuld. De meest opvallende, tijdrovende en kostelijke verplichting is de BMSB-behandeling.

vivaquariothermiefoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 973 – november 2020
Riothermie voor gemeentehuis Ukkel

Vanaf februari 2021 wordt Brussels rioolwater gebruikt om het vernieuwde administratieve centrum van Ukkel te verwarmen en te koelen, goed voor een oppervlakte van 15.000 m2. Het project moet voor energiebesparing zorgen. Ook de CO2-uitstoot zal hierdoor omlaag gaan.

buderusstookoliefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 973 – november 2020
Een hybride toekomst voor stookolie

Er wordt wel eens beweerd dat stookolie geen toekomst meer zou hebben. Zo een vaart zal het echter niet lopen. Er zijn immers toekomstgerichte systemen mogelijk die gebruik maken van vloeibare brandstof. Dan denken we in de eerste plaats aan een hybride installatie van een stookolieketel met een warmtepomp. De warmtepomp kan dan een groot deel van de verwarmingsbehoefte dekken. Als het dan echt koud wordt, of als er hoge temperaturen nodig zijn voor SWW, neemt de ketel het dan over. Buderus brengt hiervoor slimme systemen op de markt.


GMI rectangle maart 2021
rothmechelenfoto4.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Renovatie met vloerverwarming van een historisch pand

Moderne technieken integreren in een historisch pand, is niet eenvoudig. Doorgaans is er immers geen plaats om al de nodige componenten in onder te brengen. Bij de renovatie van het Renaissance stadpaleis Hof van Cortenbach in Mechelen was dat niet

reznorrensonfoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Luchtverwarmers voor nieuwe Renson-vestiging

Wie al ter hoogte van Nazareth langs de E17 heeft gereden, heeft ongetwijfeld de werf van de nieuwe Renson-vestiging al gezien. Hier komt niet alleen de volledige ‘outdoor living’ productie van de fabrikant, maar ook een

33672244l.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 972 – oktober 2020
Mogelijkheden voor schone houtstook

De milieu-effecten van houtstook krijgen meer en meer aandacht. Het gebruik van lokaal hout is interessant in de strijd tegen het broeikaseffect. De CO2 die vrijkomt bij verbranding, is namelijk niet van fossiele oorsprong, maar werd