shk221scholieren.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Op weg naar de energietransitie

Net als de overige uitgestelde vakbeurzen werden omwille van de coronamaatregelen, zoals VSK Utrecht of MCE in Milaan, was het resultaat van SHK in Essen (Duitsland) eerder gematigd. Het is een mooi voorbeeld van de klassieke vraag of het glas halfvol dan wel halfleeg is. SHK 2022 was een duidelijk kleinere editie dan in 2018 (2020 werd afgelast) met ook een lagere opkomst, anderzijds was iedereen tevreden dat er weer een gelegenheid was voor echte ontmoetingen. We zien deze editie dus best als een opstap naar 2024.

183753878l.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Gas in een koolstofneutrale wereld

Gas staat de laatste tijd bijzonder in de belangstelling. Ten eerste is er de rol van gassen, zowel fossiel als hernieuwbaar, in de overgang naar een koolstofneutrale samenleving. De vragen welke rol dat precies is, en hoe groot die moet zijn, lokken nog bitsige discussies uit. Met de invasie van Oekraïne zijn daar veel dringendere vragen bij gekomen, namelijk of er überhaupt nog wel voldoende gas voorradig zal zijn, en zo ja, tegen welke prijs. Stof tot debat genoeg dus voor de jaarlijkse conferentie van Eurogas, de Europese vereniging van de gassector.

odewarmtenettenbxlstudiedagpubliek.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Studiedag “Brussel koolstofvrij maken via warmtenetten”

De gebouwverwarming in Brussel koolstofvrij maken door groene warmtebronnen lokaal te delen, dat was de eerste focus van de recente studiedag rond Heating Cities & Cooling Communities in de gebouwen van Leefmilieu Brussel. De duurzame energiefederaties EDORA, Warmtenetwerk Vlaanderen en Cluster TWEED brachten 200 experts, vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden en commerciële partners samen over de rol van warmtenetten in het Brussels gewest.

mce224.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Een beurs op halve kracht

Mostra Convegno Expocomfort is een van de belangrijkste beurzen voor HVAC in Europa. Na een afgelasting in 2020, was het de oorspronkelijke bedoeling om de editie 2022 zoals gewoonlijk in maart te laten doorgaan. Het coronavirus bleek echter taaier dan gedacht, zodat het evenement naar eind juni verschoven werd. Een grote vakbeurs organiseren in de vakantieperiode, houdt echter zijn risico’s in. Zo gaven een aantal belangrijke exposanten verstek, en kende de beurs een trage start. We zien de MCE 2022 dus best als een overgangseditie, om dan in maart 2024 weer volop van start te gaan.

59063988l.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Clima 2022

Clima 2022, het wetenschappelijk congres van Rehva, de Europese koepelvereniging van HVAC-technici, vond eind mei plaats in Rotterdam. Centraal in deze editie stonden de klimaatuitdagingen voor 2030, uitdagingen die door de Russische inval in Oekraïne nog een stuk complexer zijn geworden. Omdat de impact van het coronavirus zich nog liet voelen, werd gekozen voor een hybride formule. Het fysieke congres werd aangevuld met bijdragen online, en er was ook de mogelijkheid om alles op afstand te volgen.

vsk22atlantic.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 985 – september 2022
Klaar voor een gasloze toekomst

Naar deze editie van de vakbeurs VSK in Utrecht werd uitgekeken om verschillende redenen. In 2020 was VSK namelijk de laatste vakbeurs in onze sector die nog normaal doorging voor het conoravirus losbarstte. Nu zou het de eerste grote beurs post-corona zijn. Misschien nog belangrijker is de algemene context op het vlak van energiepolitiek in Nederland. Het is immers de bedoeling om van aardgas af te raken. VSK was dus een goede gelegenheid om te zien hoe een traditioneel gaswandketelland daarop inspeelt.

klimatisatievandetoekomst15.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 983 – april 2022
Klimatisatie van de toekomst

Om een concreet idee te geven van wat de energietransitie voor de bouwsector kan betekenen, organiseerde architectenvereniging NAV samen met sectororganisatie Bouwunie twee info-avonden over de HVAC-systemen in het kader van de 2050 doelstellingen van de EU. Na een algemene inleiding werd ingegaan op drie specifieke projecten, waarin energiezuinige principes werden toegepast. Een kort overzicht.

bb224.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 983 – april 2022
Batibouw keert terug

Na een digitale editie in 2021 keert Batibouw terug als volwaardige fysieke beurs in de zomer van 2022. De verschuiving naar de latere datum was ingegeven door de coronamaatregelen, die het praktisch ondoenbaar maakten om de beurs in de vertrouwde periode te laten doorgaan. De organisatie was echter vastbesloten om opnieuw een fysieke editie te houden, zodra de omstandigheden het toelieten. Zoals Frédéric François van beursorganisator Fisa het uitdrukte: “Batibouw was het laatste grote evenement voor de lockdown en de coronabeperkingen. We hielden eraan om opnieuw het eerste evenement te zijn zodra de beperkingen werden opgeheven.”

goudenbaksteen22122.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 983 – april 2022
Gouden Baksteen voor Lydia Peeters

Dit jaar was het een speciale editie van de Gouden Baksteen, de prijs die Bouwunie toekent aan de politicus of instantie die in het afgelopen jaar het meest heeft betekend voor de bouw. Het was immers de vijfentwintigste keer dat de trofee werd uitgereikt. De winnaar was Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. De uitreiking vond plaats tijdens een gala-avond met ruim 500 aanwezigen.

2centsdaikin.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Blijft de bouw betaalbaar?

De inflatie is terug van weggeweest, grondstoffenprijzen blijven klimmen en het einde van de stijging van de energieprijzen is nog niet in zicht. Bovendien blijft er veel vraag naar vastgoed. Dat alles maakt bouwen en verbouwen duurder. Zal deze situatie zich doorzetten, en wat kan men eraan doen? Communicatiebureau Two Cents stelde deze vraag aan enkele bedrijven (Daikin, Husqvarna, Velux, Hypotheek.winkel en Sto) en aan Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. We luisterden even mee.

buderusblueforest1.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Duurzaamheid centraal bij Bosch

De klimaatproblematiek staat centraal in de aanpak van de Bosch groep. De inspanningen spelen zich af op verschillende vlakken. Een eerste stap was om zelf klimaatneutraal te worden, iets wat de groep sinds 2020 heeft bereikt. Maar Bosch wil verder gaan, en ook de klanten en gebruikers helpen om hun eigen ecologische voetafdruk te verminderen, dankzij de energiezuinige producten en systemen van Bosch. Op het vlak van verwarming gaat het dan in eerste instantie om warmtepompen. Om de klimaatstrategie in de verf te zetten, organiseerde de Belgische vestiging van Bosch Thermotechnology een boomplantactie gekoppeld aan een promo-actie rond warmtepompen.

intersolution226.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 982 – maart 2022
Energie-opslag centraal op Intersolution

Intersolution, de vakbeurs voor zonne-energie, trotseerde de coronapandemie, en vond plaats op Flanders Expo. Die beslissing bleek aan te slaan: er waren heel wat geïnteresseerde bezoekers op de stands te zien. Intersolution mag dan een compacte beurs zijn, men krijgt er een goed overzicht van wat er leeft op de markt voor zonne-energie. Voor dit jaar was er een trend duidelijk: er ging bijzonder veel aandacht naar systemen voor energiemanagement en -opslag.