vcbenergiecongres20slide133_1.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 973 – november 2020
Vlaamse nieuwbouw op weg naar BEN-norm

Zoals vele evenementen van het voorjaar was ook het Energiecongres van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) eerst uitgesteld en dan omgevormd tot een online versie. De verschillende uiteenzettingen werden gegeven in een reeks webinars. De boodschap van de VCB is duidelijk: we moeten volop investeren in de energietransitie om uit het slop van de coronacrisis te komen.

wascoservicefoto2.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 973 – november 2020
Service en onderhoud perfecte manieren voor klantenbinding

Dit jaar viert de Nederlandse vakgroothandel in verwarming, sanitair, airconditioning, ventilatie en onderdelen Wasco haar 50-jarig bestaan. Deze HVAC-groothandel telt 34 vestigingen op de Nederlandse markt en biedt ook in België HVAC-onderdelen en diensten aan die installateurs ondersteunen en ontzorgen bij hun service- en onderhoudswerkzaamheden.

hartmannzonnethermiefiguur2.jpg

ZONNE-ENERGIE  
De Onderneming 973 – november 2020
Thermische zonne-energie, quo vadis?

Het potentieel van thermische zonne-energie kan maar zeer gedeeltelijk benut worden door een verwarmingsinstallatie met conventionele technieken. Daardoor gaat een groot deel van de mogelijke opbrengst verloren, vooral in de winter. Dit artikel gaat over de oorzaken van dit probleem en toont de mogelijkheden om de dekkingsgraad in de winter te verbeteren.

nathanleefdaallfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Koeling geeft de doorslag

Toen Frank Bruyninckx van de firma Precon zijn woning bouwde in Leefdaal bij Leuven, was hij op zoek naar een performant en toekomstgericht verwarmingssysteem. Dat werd gevonden in de vorm van een geothermische warmtepomp. Wat de keuze van de fabrikant betreft, kwam hij via groothandel Van Oirschot terecht bij Alpha Innotec, verdeeld door Nathan. Omdat hij actief is in de bouwsector, legde hij zelf de installatie aan, met technische ondersteuning van Nathan.

daikinminivrv5sfoto2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Daikin Mini VRV 5S – Duurzaam, veilig en eenvoudig

Op 22 oktober organiseerde Daikin Belux zijn eerste digitaal lanceringsevenement ‘The Future is Blue” naar aanleiding van de lancering van de Mini VRV 5S in België en het Groothertogdom Luxemburg. “Om verschillende redenen is dit de meest geavanceerde VRV-oplossing op de markt”, vertelt Lieven Verstaen, product manager bij Daikin Belux. “Toonaangevend op het vlak van duurzaamheid, installatiegemak, transport en veelzijdigheid.”

climaconheistsebossenfoto1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 973 – november 2020
Clivet drie-in-een oplossing voor Heistse Bossen

In de Kempen verrijst het prestigieuze bouwproject Heistse Bossen, drie urban villa’s in een groene omgeving waar de bewoners naast rust ook kunnen genieten van een optimaal binnenklimaat. Zoals het hoort in zo een natuurlijke omgeving gebeurt dit op een duurzame en energiezuinige manier dankzij de Sphera autonome warmtepompsystemen Clivet Home van Midea.

vivaquariothermiefoto1.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 973 – november 2020
Riothermie voor gemeentehuis Ukkel

Vanaf februari 2021 wordt Brussels rioolwater gebruikt om het vernieuwde administratieve centrum van Ukkel te verwarmen en te koelen, goed voor een oppervlakte van 15.000 m2. Het project moet voor energiebesparing zorgen. Ook de CO2-uitstoot zal hierdoor omlaag gaan.

buderusstookoliefoto2.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 973 – november 2020
Een hybride toekomst voor stookolie

Er wordt wel eens beweerd dat stookolie geen toekomst meer zou hebben. Zo een vaart zal het echter niet lopen. Er zijn immers toekomstgerichte systemen mogelijk die gebruik maken van vloeibare brandstof. Dan denken we in de eerste plaats aan een hybride installatie van een stookolieketel met een warmtepomp. De warmtepomp kan dan een groot deel van de verwarmingsbehoefte dekken. Als het dan echt koud wordt, of als er hoge temperaturen nodig zijn voor SWW, neemt de ketel het dan over. Buderus brengt hiervoor slimme systemen op de markt.

swegonwisefoto2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 973 – november 2020
Totale controle over het binnenklimaat

Swegon, marktleidende producent en leverancier van energiezuinige ventilatie- en binnenklimaatsystemen, heeft een compleet nieuw draadloos klimaatbeheersysteem ontwikkeld dat eenvoudig te installeren, onderhouden en upgraden is.

marelli100foto2.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 973 – november 2020
Een eeuw in industriële ventilatie

Honderd jaar activiteit in industriële ventilatie in België is niet niks. Van roaring twenties tot de eenentwintigste eeuw heeft het bedrijf zowel hoogtepunten als dalen gekend, om echter steeds weer op zijn pootjes terecht te komen. Patrick Vanlaer, sinds 2006 managing director van Marelli België, had het met ons over de ontwikkelingen op de markt van industriële ventilatie. Het assortiment van zijn firma biedt een uitkomst voor tal van problemen in productievestigingen, ook in corrosieve of explosieve omgevingen. Het sterke punt van de firma is de individuele aanpak, met oplossingen op maat op basis van standaard ventilatoren.

prestosafefoto2.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 973 – november 2020
Aanrakingsvrije kraan tegen corona

Het coronavirus steekt weer de kop op. Om deze crisis het hoofd te bieden, worden er tal van veiligheidsmaatregelen genomen in openbare gelegenheden. Kraanwerk in openbaar sanitair is een van de aandachtspunten. De Franse fabrikant Presto heeft hier een oplossing in de vorm van een aanrakingsvrije kraan die gemakkelijk en goedkoop in openbare gebouwen kan worden gemonteerd.

facqtrendsvilleroyboch.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 973 – november 2020
Badkamertrends bij Facq

Met de lockdown zijn velen zich bewust geworden van het belang van wooncomfort. Dat vertaalt zich in de badkamertrends voor het volgende jaar. Lichte kleuren, simpele vormen en warme materialen roepen een zen-gevoel op.