rockwoolroeselare2.jpg

PRODUCTNEWS  
De Onderneming 978 – september 2021
Leegstaande kerk krijgt nieuwe bestemming

Vier jaar na de ontwijding kreeg de Sint-Jozefskerk in Roeselare vanaf het voorjaar van 2020 een nieuwe bestemming. Architectenbureau 3Architecten heeft er haar intrek genomen. Het fraaie kerkgebouw is aan de buitenzijde zoveel mogelijk intact gebleven. Aan de binnenzijde zijn zeer flexibele aanpassingen gedaan met behoud van de oorspronkelijke sfeer. Rockwool-producten zorgen daarbij respectievelijk voor thermische isolatie, akoestische isolatie en isolatie van contactgeluid.

46635044l.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 978 – september 2021
Een nieuwe start en een nieuwe naam voor Cedicol

Traditioneel staat Cedicol bekend voor expertise in vloeibare brandstoffen. Generaties installateurs hebben er opleidingen gevolgd en certificeringen behaald voor oliestook. Het verwarmingslandschap is echter veranderd, en de vereniging heeft gaandeweg haar activiteiten verbreed, onder meer naar gastechniek. Ondertussen is de tijd rijp voor een volgende stap: om klaar te zijn voor de energietransitie, vormt Cedicol zich om tot een platform voor verwarmingstechniek in het algemeen. Daar hoort meteen ook een nieuwe naam bij: BtecCH.

scholenwedstrijd201.jpg

OPLEIDING  
De Onderneming 978 – september 2021
Vijftien jaar Scholenwedstrijd Sanitair & Verwarming

Afgelopen schooljaar moest een speciale editie worden van de scholenwedstrijd van Confederatie Bouw en Techlink West-Vlaanderen. Het was namelijk de vijftiende keer dat dit evenement georganiseerd werd. De coronacrisis stak echter stokken in de wielen. Uiteindelijk is de opdracht dan toch afgerond geraakt, zij het in een gewijzigde formule. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden heeft de jury dan ook beslist om de gebruikelijke rangschikking achterwege te laten, en iedereen uit te roepen tot winnaar.


GMI rectangle maart 2021
fairheaderhomeback.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 978 – september 2021
Cool & Comfort Conference ook voor HVAC-technici

Cool & Comfort Conferences is een unieke combinatie van congres en netwerkevent over HVAC-R. Behalve het lezingenprogramma is er ook ruim de gelegenheid om contacten te leggen met andere deelnemers en met de sponsors. Het doelpubliek bestaat uit installateurs, technici, ontwerpers, professionele gebruikers, kortom iedereen die professioneel met HVAC-R bezig is. De eerste dag richt zich eerder tot de koeltechniek, terwijl de tweede dag gewijd is aan warmtepompen en ventilatie. De lezingen beslaan een waaier van onderwerpen.

baportalinwomansdesktop1.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 978 – september 2021
Bouwsector mee op de sneltrein van de digitalisering

Tijdens een virtueel rondetafelgesprek zochten enkele belangrijke spelers uit de bouwsector antwoorden op de vraag “Wat is de impact van de digitalisering op de bouw- en woonsector?” De digitalisering heeft een enorme invloed op de werkprocessen, de consumenten en de human resources. De coronacrisis heeft deze transformatie nog versneld.

boschpc21waermepumpecompress7400i.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 978 – september 2021
Bosch mikt op AIoT, elektrificatie en groene waterstof

Op de voorstelling van de resultaten van 2020 van de Bosch-groep was de stemming voorzichtig optimistisch. De groep is 2020 goed doorgekomen, en heeft 2021 sterk ingezet. Elektromobiliteit wordt zo stilaan een van de kernactiviteiten van de groep. Voor de verdere groei mikt Bosch op slimme producten door artificiële intelligentie te combineren met het internet der dingen tot wat de firma AIoT noemt. Andere toekomstgerichte aandachtspunten zijn toepassingen van groene waterstof, met onder meer brandstofcellen.


RBM rectangle september/oktober 2021
facqdigilogistiek.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 978 – september 2021
Menselijke factor combineren met digitalisering

Het succes van een groothandel staat of valt met zijn medewerkers. Als familiebedrijf hecht Facq veel belang aan een goede werksfeer. Hoewel het bedrijf nu meer dan negenhonderd werknemers telt, staat een familiale sfeer meer dan ooit voorop. De geschikte personen vinden en motiveren is een blijvende uitdaging, en is iets waar Facq aan blijft werken. De menselijke dimensie is immers de basis van alles, ook van de voortschrijdende digitalisering. De digitale dimensie werkt immers het best als een aanvulling op het menselijk contact.

wiloduurzaam1.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 978 – september 2021
Wilo mikt op duurzaamheid

Pompfabrikant Wilo zet duurzaamheid hoog in het vaandel. Concreet heeft de groep een aantal krachtlijnen geformuleerd om bij te dragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG) van de Verenigde Naties. De aanpak van Wilo speelt zich af op vier gebieden, die aansluiten bij de activiteit van de groep: water, energie en uitstoot, materiaalgebruik en afval, en tenslotte, medewerkers en maatschappij.

mggroupdeltadiscoveryairassen.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 978 – september 2021
Discrete warmtepompbehuizing met inspectieluik

Tot voor enkele jaren specialiseerde het Europese concern M&G Group zich in oplossingen voor de rookgasafvoer- en ventilatiemarkt. Daar komt nu de warmtepompenmarkt bij. “M&G Group gaat mee in het energietransitieverhaal. Zoals we al adapters voor rookgasafvoer maken, produceren we nu ook behuizingen voor warmtepompen”, aldus Luc Bal, Country Manager voor ons land.


Grundfos oktober 2021
hysoptwpfiguur2.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 978 – september 2021
Renovatie met warmtepomp vereist aangepast hydraulisch ontwerp

Een bestaand gebouw uitrusten met een warmtepomp is een goede manier om de CO2-uitstoot te verlagen. In de praktijk is het voornaamste bezwaar dat het afgiftesysteem ontworpen is voor veel hogere temperaturen dan gangbaar zijn voor een warmtepomp. De opdrachtgever staat dan voor de keuze: het afgiftesysteem aanpassen zodat het op lage-temperaturen kan werken, of opteren voor een warmtepomp die wel hoge temperaturen aankan, maar minder efficiënt is. Mits een verzorgd hydraulisch ontwerp kan men echter die valkuilen vermijden. Hoe dat in zijn werk kan gaan, vernamen we in een webinar van Hysopt.

92801581l.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 978 – september 2021
Combinatie van zonne-energie met warmtepompen

Bij de combinatie van zonne-energie met warmtepompen, denkt men in de eerste plaats aan PV-panelen om een elektrisch aangedreven warmtepomp van stroom te voorzien. Er zijn echter nog andere methoden denkbaar, die onder meer gebruik maken van zonnewarmte om zo tot een geïntegreerd systeem te komen waarbij hernieuwbare energie maximaal benut wordt.

93607270l.jpg

VERWARMING  
De Onderneming 978 – september 2021
Overheidsstudie over gas in 2050

De studie ‘De rol van gasvormige energiedragers in den klimaatneutraal België’ is verkrijgbaar op de site van de federale overheidsdienst economie.