115104268l.jpg

FEDERATIES  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Belgisch platform voor hybride warmtepompen

Het probleem is bekend: om de klimaatdoelstellingen te halen, moet onze verwarming koolstofneutraal worden. De impact van de oorlog in Oekraïne op de gasprijs heeft bovendien energiebesparing hoog op de agenda gezet bij vele gezinnen. Er is dus nood aan efficiënte energiebesparende ingrepen die snel kunnen worden ingevoerd. In de sector is er een brede consensus dat de hybride warmtepomp daar een rol in kan spelen. Om de introductie daarvan te bespoedigen, is er een koepelvereniging opgericht, het Hybrid Heat Pump Platform (HHPP).

shk221scholieren.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Op weg naar de energietransitie

Net als de overige uitgestelde vakbeurzen werden omwille van de coronamaatregelen, zoals VSK Utrecht of MCE in Milaan, was het resultaat van SHK in Essen (Duitsland) eerder gematigd. Het is een mooi voorbeeld van de klassieke vraag of het glas halfvol dan wel halfleeg is. SHK 2022 was een duidelijk kleinere editie dan in 2018 (2020 werd afgelast) met ook een lagere opkomst, anderzijds was iedereen tevreden dat er weer een gelegenheid was voor echte ontmoetingen. We zien deze editie dus best als een opstap naar 2024.

183753878l.jpg

EVENEMENTEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Gas in een koolstofneutrale wereld

Gas staat de laatste tijd bijzonder in de belangstelling. Ten eerste is er de rol van gassen, zowel fossiel als hernieuwbaar, in de overgang naar een koolstofneutrale samenleving. De vragen welke rol dat precies is, en hoe groot die moet zijn, lokken nog bitsige discussies uit. Met de invasie van Oekraïne zijn daar veel dringendere vragen bij gekomen, namelijk of er überhaupt nog wel voldoende gas voorradig zal zijn, en zo ja, tegen welke prijs. Stof tot debat genoeg dus voor de jaarlijkse conferentie van Eurogas, de Europese vereniging van de gassector.

induscabelstg1blockmans.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Nieuw begin voor Induscabel

De traditionele opendeurdag van groothandel Induscabel in Louve Expo in La Louvière was dit jaar niet zoals alle andere. Het was immers enerzijds een afscheid van voormalig algemeen directeur Bernard Blockmans aan klanten en medewerkers, en tegelijk een doorstart van de firma binnen de STG groep.

thermocomfortmallegebouw.jpg

BEDRIJFSBEZOEK  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Nieuwe hub Engels Group in Malle in gebruik

Na 95 jaar verhuisde Engels Group in mei 2022 van de Antwerpse Paardenmarkt naar een nieuw logistiek distributiecentrum in de industriezone van Malle. De nieuwe site is grotendeels in gebruik. Enkel de multifunctionele state-of-the-art toonzaal van 2.500 m² zal pas in de eerste helft van 2023 operationeel zijn. Alle faciliteiten zijn aanwezig om installateurs, leveranciers en eigen medewerkers een aangename werk- en verblijfsomgeving te bezorgen. Engels Group mag zich officieel een ‘Great Place to Work’ noemen. “Voor de blijvende groei van onze onderneming was een nieuwe locatie buiten het centrum van Antwerpen noodzakelijk. In Malle hebben we plaats om aan onze toekomst te bouwen”, aldus Jan en Marc Engels, de derde generatie bedrijfsleiders van Engels Group.

frigrodenul5.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Panasonic warmtepompen voor ’t Otel Jan De Nul

Bouw-en baggerbedrijf Jan De Nul staat voor expertise, kwaliteit en investering in mens en techniek. Dat blijkt nu ook opnieuw met de bouw van ’t Otel, een bedrijfshotel om buitenlandse en Belgische werknemers tijdelijk onderdak te geven. Het gebouw bestaat uit 14 wooneenheden met 1 of 2 slaapkamers, een fitnesszaal en enkele gemeenschappelijke ruimtes voor de praktische zaken, zoals fietsenstalling, huisvuilopberging en een wasruimte. De bewoners beschikken niet alleen over stijlvolle en comfortabele appartementen, maar kunnen ook gebruik maken van hotelservice. Op die manier kunnen ze ten volle genieten van hun vrije momenten of krijgen ze ruimte voor een gezonde focus op studie.

vanmarckewpdoprefab.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Van Marcke ontzorgt elke installateur

Met de grote veranderingen in de HVAC-markt en de stijgende energieprijzen, neemt de vraag naar warmtepompen toe. “We moeten alle installateurs mee krijgen in het warmtepompverhaal. Met zijn uitgebreid aanbod aan services is Van Marcke de perfecte partner om de installateur hierbij te ontzorgen. Naast onze Solutions Centers en Big Blue Points, is er een steeds belangrijkere rol weggelegd voor ons opleidingscentrum, Van Marcke College”, aldus Vincent Dumortier, Category Manager HVAC bij Van Marcke.

banner_1.jpg

WARMTEPOMPEN  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Maximaal rendement halen uit hernieuwbare energie

Bij keuzes tussen verwarmingssystemen is rendement een van de doorslaggevende factoren. Maar wat bedoelt men precies met rendement? Tot nu toe zagen we al te gemakkelijk fossiele brandstoffen als primaire energie. Alles is namelijk gebaseerd op een gegeven hoeveelheid gas of olie, die, naargelang de toepassing, wordt omgezet in warmte, een motor aandrijft, of gebruikt wordt om elektriciteit te produceren. Het komt er dan op aan om dat alles zo efficiënt mogelijk te doen. De groeiende opkomst van groene elektriciteit wijzigt dit gegeven echter fundamenteel. Hans Dolfeyn van Stiebel Eltron schetst de gevolgen daarvan voor de warmtepomp.

smitsairjetsystemensacrondeuitvoering.jpg

VENTILATIE EN KLIMATISATIE  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Steeds meer hooginducerende SAC-plena voor distributiecentra

Bij heel wat transport- en overslagbedrijven schakelt men – mede door de aanzienlijke stijging van de gasprijzen – over van gas op elektriciteit voor het verwarmen van logistieke hallen. “Steeds meer distributiecentra maken hiervoor gebruik van hogedruk lucht-lucht warmtepomp units in combinatie met Smitsair hooginducerende SAC-plena”, aldus Rolf Langeweg, Commercial Director van Smitsair Jetsystemen B.V.

bwtacceleratorduplex.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Waterbehandeling op maat voor Accelerator

Accelerator staat niet enkel voor de samenwerking tussen verschillende biotechbedrijven en onderzoeksinstituten op het vlak van life sciences, maar ook voor de naam van een nieuw gebouw op het Utrecht Science Park. BWT – met rijke ervaring en expertise in apparatuur voor waterbehandeling op laboratoriumniveau – zorgde er voor een installatie op maat. Door een doordachte aaneenschakeling van standaardcomponenten kan de gevraagde waterkwaliteit worden bekomen en gewaarborgd.

schellveiligheid1hoekventiel.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Veiligheid in sanitaire installaties

Schell, de Duitse fabrikant van kranen, stelt in zijn assortiment verschillende aspecten van veiligheid voorop, met bescherming van de waterkwaliteit en oplossingen tegen vorstschade, verbranding of lekken.

aquaconcepthotel1.jpg

SANITAIR  
De Onderneming 986 – oktober 2022
Expertise in maatwerk voor projecten

Aquaconcept, de Belgische fabrikant van douchewanden, heeft de afgelopen jaren een stevige plaats verworven op de markt. Dat is onder meer te danken aan de service en de vele mogelijkheden tot maatwerk en personalisering. Diezelfde kwaliteiten hebben de firma in staat gesteld om door te dringen op de projectmarkt, meer bepaald in de hotelsector. Project sales manager Mathias De Blicck geeft wat toelichting.