primeswallonie19.jpg

SECTORNIEUWS 08/03/2019

Nieuw premiesysteem voor energiebesparing en renovatie in Wallonië

De Waalse ministers voor Wonen en Energie, Valérie de Bue en Jean-Luc Crucke hebben het nieuwe systeem voor premies voor energiebesparing en renovatie aangekondigd. Het systeem moet eenvoudiger worden dan de bestaande complexe procedure. Bovendien waren de bedragen vrij laag. De Waalse regering is zich bewust van de klimaatproblematiek, en wil de bevolking aanzetten tot energiezuinige renovatie.

Een eerste aspect betreft de premies voor energiezuinige renovatie. Deze werden aanzienlijk opgetrokken en zijn nu 4,5 keer hoger dan in het voormalige systeem.

Een tweede aspect betreft de vereenvoudiging van de procedure. Het nieuwe systeem omvat de volgende stappen: opstellen van een audit met een expert, indienen van de aanvraag met het passende formulier, uitbetaling van de premie voor de audit (tot maximaal 660 euro), uitvoeren van de werken onder toezicht van de expert, uitbetaling van de investeringspremie.

Een andere wijziging is dat de inkomens van meer dan 97.700 euro, die tot nu toe buiten de regeling vielen, nu ook aanspraak kunnen maken op passende bedragen. Het systeem geldt ook voor huurwoningen, om voorwaarde dat de eigenaar rekening houdt met de barema’s voor huurprijzen, die binnenkort beschikbaar zullen zijn.

http://gouvernement.wallonie.be