124255022ecoenergieenecologieconcept.jpg

SECTORNIEUWS 07/07/2022

Hoger aandeel hernieuwbare energie in EPB in Vlaanderen

Vanaf 2023 is er een hoger aandeel aan hernieuwbare energie verplicht in Vlaanderen bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovatie. Voor nieuwbouw worden de eisen opgetrokken naar minstens 25 kWh/m2 voor een woning en 35 kWh/m2 voor een niet-woongebouw. De verschillen ten opzichte van de huidige regeling zijn verder:

- het is niet meer mogelijk om het hernieuwbare aandeel in te vullen door enkel een zonneboiler te plaatsen.

- als men de volledige energievraag voor verwarming hernieuwbaar invult, moet daar ook het SWW voor baden en douches zijn inbegrepen. Voor aanrechten (keukens, uitgietbakken...) is dat geen vereiste.

- Kiest men voor participatie in een project voor hernieuwbare energie, dan ligt de minimumeis 10 kWh/m2 hoger, anders gezegd 35 kWh/m2 voor woningen en 45 kWh/m2 voor niet-woningen.

- Het is nu ook mogelijk om voor een gedeeltelijke participatie te kiezen, als aanvulling op een andere maatregel. Ook hier geldt dat men dan 10 kWh/m2 extra moet investeren in de participatie.

Voor ingrijpende energetische renovaties verstrengt het aandeel hernieuwbare energie naar 20 kWh/m2.

Deze wijzigingen zullen in de volgende versies van de EPB-software geïntegreerd worden, naar verwachting vanaf september 2022.

www.energiesparen.be