owiafzettingen.jpg

SECTORNIEUWS 19/09/2018

Onderzoek naar de vorming van afzettingen bij stookolie

Als fijne druppeltjes vloeibare brandstof op hete metaaloppervlakken terecht komen, kunnen er zich afzettingen vormen. Dat proces treedt onder meer op in stookoliebranders. Het Duitse Oel-Warme-Institut en de afdeling analytische chemie van de Universiteit Rostock gingen na hoe deze afzettingen zich vormden, zowel bij pure stookolie als bij mengsels met biobrandstof.

Uit het onderzoek bleek dat stookolie met een aandeel van 10 tot 20% FAME duidelijk meer afzettingen produceert dan pure stookolie of stookolie met een aandeel van 10 gehydreerde plantaardige olie (HVO). Bij verouderde stookolie-FAME mengsels was de vorming van afzettingen nog meer uitgesproken. Met additieven kon men dit effect verminderen, maar niet geheel vermijden.

Een ander project betrof de regeneratie van metaaloppervlakken. Afzettingen van pure stookolie of stookolie met 10% HVO verdwenen na 10 minuten thermische behandeling bij 300°C. Om hetzelfde resultaat te boeken bij mengsels van FAME, waren temperaturen van 450 tot 500°C nodig.

www.owi-aachen.de